Hlavní obsah

Násilník dostal za pokus o vraždu stopařky dvanáct let

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

K dvanácti letům vězení odsoudil v pondělí senát Krajského soudu v Hradci Králové sedmadvacetiletého Zdeňka Čapka za to, že se loni v říjnu pokusil na Havlíčkobrodsku zavraždit šestnáctiletou stopařku. Hradecký soud tak zopakoval své rozhodnutí z letošního dubna, které následně zrušil Vrchní soud v Praze.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Obžalovaný Zdeněk Čapek v jednací síni hradeckého soudu

Článek

Čapek byl původně odsouzen za pokus o znásilnění a pokus o vraždu. Nová klasifikace hovoří o vydírání a pokusu vraždy, což ale na výši trestu nemělo žádný vliv.

Dívka si Čapka stopla ve Světlé nad Sázavou a při cestě na Pelhřimov řidič odbočil do lesa, protože prý chtěl vykonat potřebu. „Najednou jsem měl v hlavě zkrat. Stopařku jsem dotáhl na mýtinu, ale nechtěl jsem ji znásilnit, jenom osahat,“ vypověděl Čapek u soudu. Dívce přes její odpor svlékl násilím oblečení a několikrát ji uhodil pěstí do obličeje. Uspokojil se pak tím, že děvče hladil po intimních místech. Nakonec ji škrtil, ale zabít ji podle svých slov nechtěl, jen donutit, aby o celé věci mlčela.

Ukájel se krádežemi dámského prádla

U soudu se v pondělí odehrál souboj znalkyň. Obhajobou nově přizvaná sexuoložka Želmíra Herrová vypověděla, že Čapek měl v době obou skutků pouze z jedné poloviny zachované ovládací schopnosti. Je sexuální deviant-fetišista a navíc k uspokojení potřebuje, aby se objekt jeho zájmu nehýbal. Až do osudného dne své sexuální praktiky vybíjel tak, že se proti zákonu vážně neprohřešil, až na to, že pro své sexuální ukájení kradl ženské prádlo, kterého měl doma více jak pět set kusů.

Herrová uvedla, že podle jejího zjištění měl Čapek k oběma činům motiv výhradně sexuální. Původní znalkyně ale tvrdily, že obžalovaný chtěl vraždou zakrýt svůj předešlý skutek. Zabránil mu v tom aktivní dívčin odpor a to, že se zápasem s ní unavil. Herrová ale oponovala, že škrcením ji chtěl jen znehybnit, aby ji mohl dále hladit. „Ve chvíli, kdy jeho sexuální puzení ustalo, nechal poškozenou odejít. Nijak vyčerpaný nebyl,“ argumentovala primářka havlíčkobrodské psychiatrické léčebny Herrová.

Obě znalkyně si své závěry dokázaly obhájit. Obžalovaný se chtěl vraždou zbavit svědka své předchozí trestné činnosti.

Soud se nakonec přiklonil na stranu původního posudku. „Obě znalkyně si své závěry dokázaly obhájit. Obžalovaný se chtěl vraždou zbavit svědka své předchozí trestné činnosti,“ konstatoval předseda trestního senátu Jiří Vacek. Vedle pobytu ve vězení se Čapek musí podrobit také sexuologickému léčení v ústavu.

K potrestání na samé spodní hranici zákonné sazby se soudci rozhodli proto, že Čapek dosud nebyl trestán a kvůli své vrozené deviaci nemohl zcela ovládat své jednání. „Na druhou stranu, jde o závažný skutek a mohlo při něm dojít k fatálnímu následku.

Poškozená je mladá dívka a v důsledku jednání obžalovaného trpí posttraumatickou stresovou poruchu, což je velmi vážná újma na zdraví,“ dodal soudce. Podle použité klasifikace mohl být Čapek potrestán až patnácti lety vězení.

Trest opět není pravomocný, Čapek se po poradě s advokátem okamžitě odvolal, státní zástupkyně Lenka Faltusová si ponechala lhůtu k vyjádření.

Reklama

Výběr článků

Načítám