Hlavní obsah

Sochař dostal za napadení kolegy v Praze roční podmínku

Praha

Sochař Michal Blažek dostal v pondělí u Obvodního soudu pro Prahu 1 měsíční trest s podmínkou na jeden rok za napadení kolegy. Blažek nejprve umělci vynadal, ale pak jej dvakrát praštil pěstí do tváře. Pustil se i do dalších dvou osob, které přispěchaly napadenému sochaři na pomoc. Stalo se tak při zkušební instalaci sochy amerického prezidenta Woodrowa Wilsona 7. září ve Vrchlického sadech, právě její autorství je jádrem sporu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O verdiktu informoval v pondělí místopředseda soudu pro trestní věci Michal Vacek. Soud posoudil Blažkovo chování jako výtržnictví. Rozsudek není pravomocný a lze se proti němu odvolat. Blažek svou vinu odmítá a tvrdí, že se jen bránil.

Spor mezi poškozeným a obžalovaným se točí kolem vítězného návrhu sochy prezidenta Wilsona. Blažek tvrdí, že mu kolega sochař ukradl vítězný model, kopii původního pomníku. Podle napadeného sochaře šlo o již dříve vytvořený model sochy, který věnoval Praze. Konfliktu předcházely údajně také nadávky po telefonu.

Odhalení sochy je plánováno na příští rok. S nápadem vztyčit Wilsonovu sochu v Praze přišlo před několika lety občanské sdružení American Friends of the Czech Republic (AFoCR). Vyhlásilo soutěž, kterou vyhrál sochařský tým Václava Frýdeckého, Michala Blažka a Daniela Talavery.

Původní Wilsonův pomník byl u Hlavního, tehdy Wilsonova nádraží vztyčen v roce 1928. Roku 1941 ho dala strhnout německá okupační správa. Jeho autorem byl Albín Polášek, rodák z Frenštátu pod Radhoštem, který 30 let vedl Fakultu sochařství na Uměleckém institutu v Chicagu. Budoucí socha je kopií Poláškova díla a měla by stát v centrální části parku před novou odbavovací halou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám