Hlavní obsah

Železný dostal za nezaplacení cla u obrazů podmínku

Praha
Aktualizováno

Bývalý ředitel televize Nova Vladimír Železný dostal v pondělí dvouletý trest s dvouletým podmíněným odkladem za krácení daní při dovozu obrazů. Rozhodl o tom odvolací pražský vrchní soud.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Vladimír Železný

Článek

Odvolací senát se případem zabýval již podruhé, předchozí verdikt totiž zrušil Nejvyšší soud (NS). Železného spoluobžalovaný Čechoameričan George Novotný byl již pravomocně odsouzen k dvouletému trestu s podmíněným odkladem na čtyři roky. Dovolání sice podal spolu s bývalým ředitelem Novy, NS ho však odmítl.

Železný s Novotným podle prvoinstančního soudu jednali s úmyslem krátit clo a DPH. Peněžitý trest Železnému městský soud uložil za to, že se s pomocí Novotného snažil získat majetkový prospěch. Při hlavním líčení se sice podle prvoinstančního senátu ukázalo, že žádné clo nevzniklo a že byla uvalena jen DPH, muži to podle závěrů soudu ale nevěděli.

Kauza z roku 1998

Obžaloba se týká dvou transakcí s cennými obrazy v roce 1998. V prvním případě koupil podle žalobce Železný v londýnské aukční síni pět obrazů od Emila Filly, Andreje Nemese či Alfreda Justitze. Do Česka je ale podle obžaloby dopravil Novotný jako svůj osobní majetek, který dováží při stěhování do ČR. V takovém případě prý byl od cla a daní osvobozen. Železný ale tvrdil, že obrazy v cizině vydražil Novotný, on prý díla zaplatil až po koupi v Česku převodem z účtu.

Druhý bod obžaloby souvisí s obrazem Jákobův žebřík od Marka Chagalla, který Železný získal za 750 000 dolarů v americké galerii a uložil ho v depozitáři ve Švýcarsku. Bývalý šéf Novy již dříve uvedl, že o obraz časem ztratil zájem, a s Novotným se proto dohodl na výměně za jiná díla. Při dovozu Chagalla do ČR byl podle Železného jeho majitelem Novotný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám