Hlavní obsah

Policie obvinila Půtu se Šulejem kvůli loupeži 153 miliónů

Právo, Radim Vaculík

Pražská policie v pondělí dopoledne obvinila Tomáše Půtu, Maroše Šuleje a další dvě osoby z tzv. loupeže století. V září 2002 maskovaní muži přepadli v Evropské ulici v Praze 6 auto bezpečnostní agentury a uloupili odtud asi 153 miliónů korun.

Článek

Právu informaci o obvinění obou mužů potvrdili jejich advokáti Jaroslav Ortman a Lucie Kýčková, následně také mluvčí Městského státního zastupitelství v Praze Štěpánka Zenklová.

"Obě osoby, na které jste se dotazovali, byly obviněny. Stíhání bylo zahájeno také proti dalším dvěma lidem, oběma jako uprchlým," řekla Zenklová.

Půta a Šulej jsou údajní členové tzv. Berdychova gangu a už si odpykávají v Česku tresty za jiné loupeže. V pondělí ráno je eskorta přivezla do pražské Kongresové ulice, kde jim po desáté hodině policisté obvinění předali.

Foto: Lukáš Táborský, Právo

Maroš Šulej u soudu

„Mohu potvrdit, že můj klient, pan Šulej i Tomáš Půta obdrželi před chvílí obvinění ze zmíněné loupeže z Evropské ulice. Hrozí jim v nejpřísnějším odstavci osm až patnáct let vězení. Klient vinu odmítá, v době činu měl totiž prokazatelné alibi, byl někde jinde, ale přesto byl obviněn,“ řekla v pondělí Právu Šulejova advokátka Lucie Kýčková.

„Policie mi volala dnes ráno, že mého klienta Tomáše Půtu přiveze do Kongresové ulice, kde bude obviněn z té loupeže století, a že proběhne jeho výslech, kterého se zúčastním,“ uvedl Půtův obhájce Jaroslav Ortman.

Půta: Kdybych měl tolik peněz, proč bych pracoval jako dělník

Muži účast na loupeži, při níž bylo v září 2002 při přepadení auta bezpečnostní služby v Praze 6 uloupeno 153 miliónů korun, odmítají. Půta například před časem v rozhovoru pro Právo uvedl, že kdyby měl přístup k tolika penězům, tak by se v Irsku neživil jako dělník. Šulej zase podle obhájkyně Kýčkové tvrdil, že má na čas loupeže alibi a že v té době nebyl v České republice.

Půta se Šulejem již byli v Česku odsouzeni v souvislosti s trestnými činy Berdychova gangu. Za účast na zločinech v letech 1999 až 2001 jim středočeský krajský soud a Vrchní soud v Praze vyměřily deset a šest let vězení. Půta dostal trest za pět loupeží, jednu krádež a porušování domovní svobody, bývalý příslušník slovenské policejní zásahové jednotky Šulej za pomoc k loupeži a krádež. Oba muži byli zadrženi v Irsku v roce 2006 na základě eurozatykače.

Nejméně tři dosud neznámí muži přepadli na Evropské třídě v Praze 6 dopoledne 16. září 2002 vozidlo bezpečnostní agentury Group 4 Securitas, která právě odvážela ze Citibank a dalších objektů peníze. Lupiči byli ozbrojeni a měli výbušninu. Dva z nich byli oblečeni v uniformách zásahové policejní jednotky, jeden byl bez masky, druhý měl přes hlavu pletenou pruhovanou kuklu. Třetí byl v civilu a na hlavě měl karnevalovou masku s gumovým obličejem. Na místě činu stála také bílá felicie s černým nápisem POLICIE. Poslední, i když velice matnou stopou je to, že jeden z pachatelů mluvil špatně česky, pravděpodobně s ruským přízvukem. To však mohl předstírat, aby policii zmátl.

Během přepadení nebyl nikdo zraněn. Policisté však dodnes nezjistili, kam celý lup zmizel.

Výběr největších loupeží nebo krádeží peněz v historii samostatné ČR
560 miliónů korun1. prosince 2007: Částka zmizela z budovy bezpečnostní agentury G4S Cash Services v Praze 3, kam podle policie vjela dodávka maskovaná jako firemní vůz agentury, do níž pachatel naložil ukradené peníze. Policie vyhlásila po údajném zloději, pracovníkovi agentury Františku Procházkovi, pátrání. Později byl na něj vydán český, evropský i mezinárodní zatykač, ale bez úspěchu. Letos v létě se v tisku objevily informace, že Procházka možná pobývá na americkém kontinentě.
153 miliónů korun16. září 2002: Ozbrojení lupiči přepadli na Evropské třídě v Praze 6 obrněný vůz, který převážel peníze z centrály Citibank. V listopadu 2007 policie případ odložila, později ale vyšlo najevo, že jsou z loupeže podezřelí Tomáš Půta a Maroš Šulej, členové takzvaného Berdychova gangu. Oba muže, kteří byli zadrženi před čtyřmi lety v Irsku, policisté v pondělí z loupeže obvinili.
77 miliónů korun9. srpna 2006: Pět ozbrojených lupičů v policejních kombinézách přepadlo u Slavkova u Brna na Vyškovsku vůz bezpečnostní služby. Pachatele ani peníze se policii nepodařilo vypátrat, v únoru 2008 byl případ odložen.
74 miliónů korun17. ledna 2008: Členové posádky vozidla bezpečnostní agentury Fenix policii řekli, že byli při zastávce na Semilsku přepadeni ozbrojencem, který si vynutil vydání peněz. Podle policistů se však na činu, jenž se zřejmě odehrál v Hořicích na Jičínsku, podílela posádka vozidla. Pachatelé včetně řidiče vozidla byli loni odsouzeni - řidič na pět a další dva muži k deseti letům vězení. Letos v červnu podala ministryně spravedlnosti Daniela Kovářová ve prospěch dvou přísněji potrestaných stížnost pro porušení zákona, kterou sice současný šéf resortu Jiří Pospíšil začátkem srpna vzal zpět, oba odsouzení ale mezitím opustili vězení.
37 miliónů korun8. března 2006: Ozbrojený lupič přepadl v Jindřichově Hradci vůz bezpečnostní agentury převážející peníze z banky. Před dvěma lety poslal českobudějovický krajský soud do vězení dva bývalé pracovníky bezpečnostní agentury za zpronevěru, a to na devět a 7,5 roku. Jejich údajný komplic byl osvobozen.
28,5 miliónu korun31. října 1997: Ozbrojení a maskovaní pachatelé vnikli otevřeným oknem do pokladní místnosti pošty v Praze 6 - Dejvicích. Policie později sice zatkla tři muže, soud je však zprostil obžaloby. Uloupené peníze se nenašly. V červenci 2007 soud rozhodl, že dva pokladníci musejí poště uhradit každý jeden milión korun. Podle soudu pokladníci loupež umožnili svojí nedbalostí a nerespektováním předpisů.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám