Hlavní obsah

Správní soud potrestal žalobkyni, která podcenila Tauchenův útěk

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nebezpečný vězeň byl osvobozen z eskorty svou manželkou, dvojice je na útěku, policie v pohotovosti a důležité informace by jí mohlo dodat sledování mobilního telefonu uprchlíkovy ženy. Jenže státní zastupitelství se odpoledne už věcí nechce zabývat a policisty odkáže, ať si se svou žádostí o sledování mobilu přijdou ráno.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Potrestaná plzeňská státní zástupkyně Stanislava Procházková

Článek

To není úryvek ze špatné detektivky, ale krutá realita, která nastala loni v listopadu při útěku Pavla Tauchena. Za nečinnost ve čtvrtek potrestal Nejvyšší správní soud (NSS) plzeňskou státní zástupkyni Stanislavu Procházkovou desetiprocentním snížením platu na dobu tří měsíců.

Státní zástupkyně měla ten den pohotovost, ale policisté se jí po dlouhé desítky minut po Tauchenově útěku nemohli dovolat. Když pak Procházková konečně zvedla telefon, nijak na získanou informaci, že je na útěku nebezpečný a ozbrojený pachatel, nereagovala.

„Na silnicích byly uzávěry, kontaktovali jsme německou stranu a volali jsme státní zastupitelství kvůli lokalizaci čísel. Nikdo to ale nebral.
kriminalista

„I když dostala informaci, že je k dispozici telefonní číslo Tauchenovy manželky, nevydala žádné pokyny, nenechala si předložit žádné podklady, a teprve o den později při nástupu do zaměstnání učinila záznam o získané události,“ uvedla v odůvodnění trestu předsedkyně kárného senátu NSS Milada Tomková.

Podle vyslechnutého kriminalisty Luďka Fialy, který pátrání po uprchlících řídil, byla žádost o provedení lokalizace telefonního čísla takřka jediným možným vodítkem k Tauchenovi a jeho ženě.

„I po telefonickém hovoru měla dost času, aby informace vyhodnotila, učinila správné závěry a třeba policii znovu kontaktovala. Nic ale neučinila, nevydala žádné pokyny.
předsedkyně kárného senátu

„Na silnicích byly uzávěry, kontaktovali jsme německou stranu a volali jsme státní zastupitelství kvůli lokalizaci čísel. Nikdo to ale nebral. Nakonec jsme se jí dovolali a popsali jsme situaci. Ona sice souhlasila s naším postupem, ale řekla nám, že případ stejně nedostane přidělen a abychom jí návrhy přinesli druhý den. Mobilní telefony byly pro nás přitom jediným vodítkem. Docela mě to nadzvedlo,“ přiznal zkušený kriminalista.

„I po telefonickém hovoru měla dost času, aby informace vyhodnotila, učinila správné závěry a třeba policii znovu kontaktovala. Nic ale neučinila, nevydala žádné pokyny. O útěku a střelbě takřka ihned informovala policie prostřednictvím médií veřejnost s odkazem na nebezpečnost vězně. Útěk a jeho okolnosti se tak v průběhu odpoledne staly obecně známými a kárný soud považuje za silně nepravděpodobné, že by se tyto ke kárně obviněné nedostaly,“ dodala Tomková.

Schovávala se za obhájce

Sama státní zástupkyně Procházková se u soudu odmítla k věci vyjádřit a po celou dobu se schovávala za zády svého obhájce. Krajská státní zástupkyně Marie Poláková pro svou podřízenou požadovala trest přísnější, neboť podle jejích slov by se podobná věc zkušené žalobkyni stávat rozhodně neměla.

Uprchlou dvojici vypátrali kriminalisté hned druhý den po útěku v Hajanech na Strakonicku. Při zákroku si Tauchen sám vpálil kulku do hlavy, jeho manželku policisté postřelili. U soudu Tauchenová dostala za osvobození vězně dvouletou podmínku.

Reklama

Výběr článků

Načítám