Hlavní obsah

Dokazování v kauze Vítkov skončilo, proces bude pokračovat v říjnu

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Krajský soud v Ostravě ve čtvrtek před desátou hodinou dopolední ukončil dokazování v procesu se čtyřmi pravicovými extremisty, obžalovanými z loňského rasistického útoku zápalnými lahvemi na dům romské rodiny ve Vítkově. Opětovné výslechy některých z členů poškozené rodiny, které ve středu žádal jeden z advokátů, soud zamítl jako zbytečné.

Foto: Aleš Honus, Právo

Článek

Soudce Miloslav Studnička pak hlavní líčení odročil a na závěrečné řeči si vyčlenil 5., 6. a 8. října. Rozsudek by si měla čtveřice neonacistů vyslechnout pravděpodobně ve druhém říjnovém týdnu.

Kauzou žhářského útoku se soud začal zabývat už v květnu. Davidu Vaculíkovi, Jaromíru Lukešovi, Václavu Cojocaru a Ivo Müllerovi hrozí 12 až 15 let vězení, případně výjimečný trest. Státní zástupkyně jejich čin kvalifikuje jako pokus o vraždu, obhájci se však budou v chystaných závěrečných řečech snažit přesvědčit soud, že úmyslem jejich klientů nebylo zabíjet.

„Kdybychom věděli, že v domě jsou lidé, nikdy bychom to neudělali,“ řekli soudu několikrát Müller a Cojocaru, jediní, kteří se rozhodli vypovídat. Pokud by jim soud uvěřil, zločin by musel být kvalifikován jinak, což by pro obžalované znamenalo podstatně nižší trestní sazbu.

Na dům romské rodiny ve Vítkově zaútočili mladíci zápalnými lahvemi loni v polovině dubna. Po útoku byli popáleni tři lidé, nejhůře dopadla tehdy dvouletá Natálka, která přežila jen díky špičkové péči ostravských lékařů a také velkému štěstí. Z útoku si však ponese doživotní následky.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám