Hlavní obsah

Rozbit gang podvodníků s uměním, zatkli i expolicistu z kauzy Kajínek

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Po několika měsících práce spustila policie v úterý akci, jejímž výsledkem je odhalení organizované skupiny lidí, kteří podle informací Práva podváděli při obchodování s uměleckými předměty. Nikdo ale zatím nechce k případu oficiálně sdělit žádné podrobnosti.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Přesto se Právu podařilo zjistit, že detektivové z Útvaru pro boj s organizovaným zločinem (ÚOOZ) zatkli šest podezřelých z různých částí republiky. Všichni jsou umístěni v policejní cele. „Mohu jen potvrdit, že náš útvar provádí realizaci, ale z pokynu dozorující státní zástupkyně nebudeme v jejím průběhu cokoliv sdělovat,“ řekl na dotaz Práva mluvčí ÚOOZ Pavel Hanták.

Není tak jasný rozsah podvodných obchodů, kolik je napálených a jaká škoda jim vznikla. V rovině spekulací je i to, jaké švindly gang používal. Je možné, že překupníci dokládali pravost děl například falešnými posudky renomovaných znalců. Není ani vyloučeno, že do případu mohou být zapleteni právě i tito odborníci.

Právu se podařilo zjistit, že mezi zatčenými by měl být bývalý policista z Plzně, který figuroval v kauze doživotně odsouzeného vraha Jiřího Kajínka. Ten po ochodu ze služebního poměru obchodoval se starožitnostmi a nedaleko Plzně si proto zřídil i obchod. Údajně jde o muže, který ještě jako policista stál na straně podnikatele Vlasáka, který byl podezřelý, že si Kajínka najal na vraždu vyděračů Štefana Jandy a bratrů Juliana a Vojtěcha Pokošových. U soudu svědčil ve Vlasákův prospěch a ten byl nakonec obvinění z podílu na vraždě zproštěn.

Expolicista měl obchodovat s falešnými obrazy

Zadržení expolicisty Právu potvrdil jeho známý. „Zatkli ho u mě v bytě, když tady byl na návštěvě. Nejdřív mu na mobil volal nějaký člověk a představil se jako policista. Co spolu řešili nevím, jen jsem slyšel, jak mu do telefonu říká, aby mu poslali předvolánku. Krátce na to někdo zaťukal na dveře, a když jsem otevřel, stáli tam policisté a ptali se, jestli je v bytě i on. Když se objevil u dveří, tak na něho naskákali,“ popsal zákrok muž, jehož jméno redakce zná, ale s ohledem na jeho bezpečnost je nebude uvádět.

O tom, v čem jeho kamarád jede, už teď také ví. “Říkal mi, že se namočil do prodeje falešných obrazů. Myslel si, že jsou pravé, a s tím je i nabízel,“ dodal svědek.

Bližší informace o celé kauze chce policie po dohodě s žalobcem poskytnout v následujících dnech.

Reklama

Výběr článků

Načítám