Hlavní obsah

Kajínkův advokát požádal o obnovu procesu

Právo, Radim Vaculík

Advokát na doživotí odsouzeného vězně Jiřího Kajínka (49) Tomáš Zejda podal minulý týden nový návrh na obnovu procesu v případu dvojnásobné vraždy z roku 1993.

Článek

"Mohu potvrdit, že jsem po domluvě se svým klientem panem Kajínkem poslal v pátek poštou návrh na povolení obnovy jeho procesu. Nebyl jsem ale panem Kajínkem zbaven mlčenlivosti, takže k tomu nemohu více sdělit,“ řekl v úterý Právu Kajínkův advokát Tomáš Zejda.

Ten Kajínka začal zastupovat už krátce po jeho útěku z věznice Mírov v říjnu 2000. Poté Kajínka obhajovali další advokáti, nicméně loni v říjnu prý odsouzený muž Zejdu znovu oslovil, aby jej začal opět zastupovat.

„Letos v březnu jsem od něj dostal plnou moc na podání zmíněného návrhu na obnovu procesu,“ upřesnil Zejda.

Doplnil, že podnět podal ke Krajskému soudu v Plzni, který Kajínka poslal do vězení na doživotí už v červnu 1998. Soud tehdy uznal Kajínka vinným z dvojnásobné nájemné vraždy podnikatele Štefana Jandy a jeho bodyguarda Juliána Pokoše.

Nebyly tam otisky

Právě zemřelého Pokoše se nynější návrh na obnovu procesu týká. Podle informací Práva, které má obsah návrhu k dispozici, chce Kajínek a jeho advokát dokázat soudu, že Pokoše nemohl v osudný květnový den roku 1993 zastřelit.

A to na základě znalecké expertízy experta na klinickou psychologii. Z té údajně vyplývá, že vrah musel při zastřelení Pokoše otevřít dveře od auta, v němž bodygurad seděl, a tudíž nechat na klice otisky prstů. Podle svědků totiž střelec neměl rukavice, a dokonce prý viděli na jeho ruce prsten i zlatý řetízek.

Jenže na dveřích auta policie podle nynějšího návrhu na obnovu řízení žádný otisk prstu patřící Kajínkovi nenašla, což prý vylučuje, že by střílel právě on.

Nynější návrh na obnovu procesu je celkově druhým v pořadí. Už v lednu 2004 požádali plzeňský soud o nové soudní řízení advokáti Kolja Kubíček a Klára Slámová, která Kajínka dosud rovněž zastupuje. V březnu 2006 ale plzeňský soud návrh na povolení obnovy procesu napodruhé zamítl, což následně v červnu pravomocně potvrdil i pražský vrchní soud.

Dva podněty ke stížnosti u Pospíšila

Případ Jiřího Kajínka se však dostal opakovaně na stůl i pracovníkům odboru dohledu ministerstva spravedlnosti. Advokáti Zejda i Slámová totiž v srpnu poslali ministru spravedlnosti Jiřímu Pospíšilovi (ODS) nezávisle na sobě dva podněty ke stížnosti pro porušení zákona, což Právu v úterý potvrdil mluvčí ministerstva Jiří Hovorka.

Zejda ve svém podnětu napadá nikoli soudní rozhodnutí o Kajínkově vině, nýbrž o výši trestu. „Otázka viny byla už v minulosti Nejvyšším soudem v rámci stížnosti pro porušení zákona projednána (v září 2001 soud stížnost někdejšího ministra spravedlnosti Pavla Rychetského zamítl, pozn. redakce), tudíž tomu jsem se úzkostlivě vyhnul. Ale namítal jsem, že z procedurálních důvodů či z nedostatku zákona nebylo v té době možné Kajínkovi uložit trest doživotí,“ přiblížil v úterý Zejda.

Podle dřívějšího judikátu Nejvyššího soudu z roku 2005 nelze ale v jedné kauze podat dvě různé stížnosti pro porušení zákona ve prospěch odsouzeného. Zejda však míní, že se při prvotní stížnosti soud otázkou trestu nezabýval, proto je prý eventuálně možné, aby se v případě podání nové stížnosti soud touto věcí znovu zabýval.

Také Slámová v úterý Právu potvrdila, že po dohodě s Kajínkem podala ministrovi vlastní podnět a rovněž si myslí, že když se týká jiných důvodů než původní zamítnutá stížnost, lze ji podat znovu.

„Tento podnět byl podán proto, že v současné době nemá odsouzený jiné možnosti jak napadnout pravomocná rozhodnutí pro vady procesního rázu (když obnova řízení toto neřeší), které vyšly najevo při opětovném zkoumání pravomocného rozhodnutí a řízení, které mu předcházelo,“ píše Slámová ve svém návrhu.

Demonstrace na podporu Kajínka

V podnětu Kajínek jejím prostřednictvím namítá, že soudy při svém rozhodování nepostupovaly podle základních zásad trestního řízení a porušily prý i Listinu základních práv a svobod. Tím prý došly k nezákonnému verdiktu o Kajínkově vině.

V souvislosti s tuto kauzou chystají Kajínkovi příznivci také na konec října demonstraci na podporu tohoto odsouzeného.

„Dnes jsem v Praze na magistrátu ohlásil demonstraci na podporu Jiřího Kajínka. Bude se konat na Václavském náměstí u koně 29. října od 12 do 16 hodin. Tento den je symbolický, bude to přesně deset let od útěku Jiřího Kajínka z mírovské věznice,“ sdělil v úterý provozovatel webových stránek www.jirikajinek.cz Lukáš Charvát.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám