Hlavní obsah

Obchodníci s bílým masem stanuli před soudem

Právo, Jiří Bednář
Hradec Králové

Případ obchodování s mladými dívkami za účelem prostituce začal v pondělí projednávat senát Krajského soudu v Hradci Králové. Čtyřem obžalovaným hrozí až dvanáctileté vězení.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Ladislav Kováč a Ilona Gabčová v soudní síni.

Článek

Podle obžaloby se Ladislav Kováč (31) s družkou Ilonou Gabčovou (34) z Chomutova, a Vojtěch Lakatoš (25) s Jakubem Sivákem (22) z Pardubic, různou měrou podíleli na tom, že ve východních Čechách hledali dívky k provozování prostituce. Nejprve jim v letech 2007 až 2009 slibovali dobře placenou práci barmanek, a poté je v severočeském Chomutově nutili k poskytování sexuálních služeb za úplatu. Šlo vesměs o dívky bez rodinného zázemí, které většinou ani neměly kde bydlet.

Sivák s Lakatošem dívky tipovali a oslovovali, a následně je vozili do Chomutova ke Kováčovi a Gabčové, kteří je u sebe nechávali bydlet. Pracovaly v nevěstinci, kde byl Kováč barmanem. Později je Kováč vozil do Nizozemska.

„Zajistil tam pro ně pokoj s vitrínou, kde poškozené nutil odebráním osobních dokladů, zneužitím jejich uměle vyvolané finanční tísně a finanční závislosti, případně i prostřednictvím vyhrožování fyzickým násilím či dokonce fyzickým napadáním k provozování prostituce,“ stojí v obžalobě. Dívky musely většinu peněz, které prostitucí vydělaly, odevzdat Kováčovi, který se o ně dělil s Gabčovou a Lakatošem. Ve spise figuruje šest poškozených dívek ve věku mezi devatenácti až čtyřiadvaceti lety.

Obžalovaný: Vařil jsem jim a pral

Hlavní obžalovaný Kováč vinu u soudu odmítl. Tvrdil, že děvčata sice prostituci provozovala, ale zcela dobrovolně a on jim práci sháněl na jejich přání. „Všechny peníze, které vydělaly, si nechávaly pro sebe. Vydělávaly dost, líbilo se jim to, mohly si kupovat pěkné věci. V Nizozemsku jsem jim vařil a pral, protože stravovat se v restauracích bylo pro ně drahé. Dávaly mi za to padesát euro denně. Já jsem se živil tak, že jsem z ciziny vozil auta a prodával je známým,“ tvrdil Kováč soudcům.

Kováč také čelí obvinění, že jedné z dívek sebral její platební kartu a během několika měsíců z ní spolu s Gabčovou vybrali více než 42 tisíc korun. Začátkem loňského léta se o Kováče začala zajímat nizozemská policie, a tak raději nakvap zmizel zpět do Čech. Dívka, která tam tehdy pro něho pracovala, mohla odjet a v ČR vše oznámila policii.

Hlavní líčení je naplánováno do pátku, kdy by soud mohl vynést rozsudek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám