Hlavní obsah

Bezdomovec nepůjde za vraždu do detenčního ústavu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Devětašedesátiletého bezdomovce Pavola Turtáka, který v únoru v opilosti ubodal muže z ochranky supermarketu v Třebíči, pobyt v detenčním zařízení nečeká a osmnáctiletý trest si odpyká v normálním vězení. Vrchní soud v Olomouci v pondělí nevyhověl odvolání státního zástupce.

Foto: Vladislav Galgonek, ČTK

Pavol Turták u soudu.

Článek

Státní zástupce pro Turtáka zabezpečovací detenci žádal, protože muž podle znalce odmítá spolupracovat při ochranném léčení. Za vraždu Turták za mřížemi stráví 18 let. Trest mu v červnu pravomocně uložil Krajský soud v Jihlavě.

Detenční zařízení jsou určena například pachatelům pohlavního zneužívání, kteří byli v minulosti více než dvakrát trestáni a ochranné léčení u nich nemělo efekt, vrahům s diagnózou sexuálního sadismu či s defektní inteligencí nebo deviantům, u kterých opakovaně selhala ochranná léčba.

Pachatelé mohou v detenci zůstat až do konce života. Odborníci ale musejí každoročně přezkoumat, zda je to potřeba. O případném propuštění pak rozhoduje soud.

Ochranka chtěla zabránit obtěžování zákazníků

Turták třiašedesátiletého člena ochranky třebíčského obchodu napadl v podvečer 18. února. Kapesním nožem jej pořezal a bodl do hrudníku. Muž z ostrahy se bezdomovce snažil z obchodu vyvést, aby neobtěžoval zákazníky. Zraněním po převozu do nemocnice podlehl.

V souvislosti s případem byl prošetřován postup třebíčských policistů. Několik hodin před incidentem Turtáka zadrželi kvůli přestupku a přestože lékař doporučil jeho převoz na protialkoholní stanici, propustili ho. Jeden třebíčský policista za to dostal kázeňský trest.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám