Hlavní obsah

Kubišová za zrušené turné platit nemusí, Vondráčkovou soud stál 160 tisíc

Právo, Novinky, Josef Koukal, Petr Nový
Praha
Aktualizováno

Vrchní soud v Praze v pondělí v odvolacím řízení rozhodl, že zpěvačka Marta Kubišová nemusí zaplatit 1,3 miliónu korun za neuskutečněné turné skupiny Golden Kids. Soud tak potvrdil loňský verdikt prvoinstančního soudu. Vondráčková musí navíc zaplatit 160 tisíc korun za náklady na soudní řízení. Její advokátka hodlá podat dovolání k Nejvyššímu soudu.

Článek

Obě strany sporu při pondělním jednání soudu zastupovali pouze právní zástupci. Kubišová se omluvila s tím, že má natáčecí den. „Asi mě trefí mrtvice radostí,“ řekla Právu Kubišová v přestávce pondělního natáčení televizního pořadu Chcete mě.

Po zpěvačce Martě Kubišové požadovala agentura MM Praha, kterou vlastní zpěvačka Helena Vondráčková s manželem Martinem Michalem, odškodné ve výši 1,3 miliónu korun. Loni v listopadu Městský soud v Praze požadavek zamítl a Vondráčková s Michalem se odvolali.

Od začátku sporu Kubišová odmítala svou odpovědnost. Podle svých slov smlouvu o koncertním turné nepodepsala, a nic proto nehodlá uhradit. Podobně ji nepodepsal ani třetí člen skupiny Václav Neckář.

Vondráčková s Michalem tvrdili, že se s Kubišovou dohodli ústně.

Náklady se nedělí

Podle soudkyně Yvony Svobodové nebyla žádná ústní dohoda mezi agenturou a interprety prokázána. Totéž tvrdil i předchozí soud.

Svobodová ale změnila rozhodnutí prvoinstančního soudu, podle nějž se obě strany měly dělit o náklady soudního řízení. "O nákladech mělo být rozhodnuto podle výsledku sporu," uvedla soudkyně a dodala, že celou částku uhradí Vondráčková.

Foto: Petr Horník, Právo

Martin Michal přichází k soudu.

Otevřený dopis známých osobností

Řada známých českých osobností vyzvala Vondráčkovou v otevřeném dopise, aby své spory s Kubišovou zvážila. Svůj podpis pod tuto výzvu připojili například bývalý prezident Václav Havel, olympionička Věra Čáslavská nebo bývalý premiér Jan Fischer. [celá zpráva]

Advokátka Vondráčkové Jana Gavlasová označila rozhodnutí soudu za absurdní, podle ní soudce ovlivnila veřejná podpora osobností. Zástupce Kubišové Daniel Srnec zdůraznil, že sepsání podpory jeho klientka neiniciovala. "Takové projevy k demokracii patří," podotkl Srnec.

Kubišová se prý trošku obávala, aby zveřejnění otevřeného dopisu Vondráčkové nebylo vnímáno jako nátlak na soud. „Ta vyjádřená podpora se týkala úplně jiného sporu, v němž mi soud uložil, abych se Heleně omluvila za nějaké výroky v médiích. To v uměleckých kruzích vyvolalo ten ohlas,“ upřesnila Kubišová.

Vondráčková: Vidím, kdo je kdo

Helena Vondráčková Právu řekla, že není přímým účastníkem sporu. "Šlo o normální obchodní záležitost agentury MM."

Dodala, že spor kvůli intervenci osobností přerostl do osobní roviny. "Nechalo to ve mně negativní a smutný dojem. Vidím, kdo je kdo. Je smutné, že kolegové, kteří pozadí kauzy neznají, se do ní snaží nedemokraticky vstupovat a nutit mě, abych změnila své rozhodnutí," dodala.

Podle ní za výzvou stojí management Marty Kubišové a výzva měla ovlivnit rozhodnutí soudu.

Manžel Vondráčkové Martin Michal Právu potvrdil, že chce ve sporu pokračovat. "Soud byl ovlivněn peticí a hysterií, která se kvůli tomu strhla. V tomto duchu budeme podávat dovolání k nejvyššímu soudu," řekl Michal.

Slova Kubišové, že otevřený dopis se soudem nesouvisel, nechápe. "Proč by jinak pak Karel Gott či Lucie Bílá nabízeli peníze v případě prohry," namítl Michal.

Turné Golden Kids se podle plánu mělo uskutečnit předloni, kdy známé trio slavilo 40leté výročí. Hlavní aktéři se však nakonec nedohodli na podmínkách. Kubišová dříve uvedla, že příprava celého turné byla chaotická. Michal nakonec nahradil turné samostatnými koncerty Vondráčkové s hosty.

Spor Kubišová-Vondráčková v datech

1. dubna 2008 - Marta Kubišová oznámila, že nevystoupí na plánovaném turné ke 40. výročí skupiny Golden Kids (trio Kubišová, Helena Vondráčková a Václav Neckář), šňůra se proto ruší. Podle Kubišové nebyl projekt umělecky připraven a ani neměla s producentem Martinem Michalem uzavřenou smlouvu.

29. července 2009 - Vondráčková s manželem Martinem Michalem požadovali u soudu po Kubišové 1,3 miliónu korun kvůli neuskutečněnému turné.

25. listopadu 2009 - Městský soud v Praze rozhodl, že Kubišová nemusí společnosti Agentura MM Praha, kterou vlastní Vondráčková se svým manželem Michalem, zaplatit odškodné. Následuje odvolání.

6. září 2010 - Řada osobností kulturního i veřejného života vyzvala otevřeným dopisem Vondráčkovou, aby zvážila své soudní spory s bývalou kolegyní Kubišovou. Pod otevřeným dopisem jsou podepsáni například bývalý prezident Václav Havel, někdejší předseda vlády Jan Fischer, olympijská vítězka Věra Čáslavská a někteří herci a hudebníci včetně Václava Neckáře.

7. září 2010 - Vondráčková v reakci na dopis uvedla, že kdyby se Kubišová chovala slušně, neskončil by spor před soudem. Podle Vondráčkové na snahu o "smírné a přátelské řešení" Kubišová reagovala arogantně a v médiích šířila lži.

13. září 2010 - Vrchní soud v Praze rozhodl, že Kubišová nemusí Vondráčkové a jejímu manželovi Martinu Michalovi platit odškodné.

zdroj čtk

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám