Hlavní obsah

Požár otrokovické laminátovny byl uhašen, vznikly škody za desítky miliónů

Právo, Miloslav Hradil
Otrokovice
Aktualizováno

Po více než osmi hodinách se hasičům podařilo lokalizovat rozsáhlý požár, který v pátek okolo osmé hodiny večer zachvátil tzv. laminátovnu v průmyslovém areálu v Otrokovicích na Zlínsku. Škoda, která při něm vznikla, je předběžně odhadována na desítky miliónů korun.

Článek

„Požár zachvátil členitou budovu č. 105 o rozměrech asi 100x35 metrů, ve které bylo několik provozoven - autoservis, vrakoviště aut, výroba tvárnic, výroba laminátu, sklad hořlavých kapalin a podobně,“ uvedl Vít Rušar z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Na místě podle něj zasahovalo přes dvacet hasičských jednotek s cisternami, protiplynovými automobily, výškovou technikou a dalšími vozidly.

„Místní rozhlas varoval obyvatele Otrokovic, Napajedel a obce Žlutava, aby si pozavírali okna kvůli hustému a nebezpečnému kouři. Policisté v okolí rozestavěli své hlídky a do areálu pouštěli pouze povolané osoby. V případě, že by se dým obrátil, jsme byli okamžitě připraveni evakuovat obyvatele z domků, které s areálem sousedí. K tomu však naštěstí nedošlo,“ řekla Právu krajská policejní mluvčí Jana Bartíková.

Nejvíce ohroženi tak podle ní byli obyvatelé několik kilometrů vzdálené obce Žlutava, na kterou se valil nepříjemný dým.

„Zásah byl pro hasiče velmi náročný kvůli nutnosti používání dýchací techniky,“ poznamenal Rušar s tím, že požár se podařilo lokalizovat až v sobotu okolo páté hodiny ranní. Většina z provozoven však byla i přes velké úsilí hasičů ohněm zcela zničena.

„Na objektu byla smíšená dřevěná a ocelová střecha, která se postupem času kvůli obrovské intenzitě požáru propadla dovnitř budovy a přispěla tak k dalšímu hoření. V objektu explodovalo také několik tlakových lahví,“ konstatoval Rušar.

Na místo byla podle něj povolána i mobilní laboratoř hasičů z HZS Jihomoravského kraje, která měřila obsah látek v kouři v blízkosti zásahu a v kouřem zasažených částech Otrokovic. „Naměřila vodní páru a stopové množství látek CO, CO2, aromatických uhlovodíků a chloru, což jsou běžné látky obsažené v jakémkoliv kouři. Jejich koncentrace mimo místo události nedosahovaly hodnot nebezpečných pro lidské zdraví,“ zdůraznil Rušar.

„Z důvodu zborcené střechy a narušené statiky budovy není pro zasahující hasiče vstup do ní bezpečný, což komplikuje i prvotní odhady o škodách,“ dodal Rušar. Ohledání místa a zjišťování příčiny požáru bude podle Bartíkové možné zřejmě nejdříve v neděli.

„Podle našich informací nebyl při požáru nikdo zraněn,“ dodala mluvčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám