Hlavní obsah

Účastníci Diamond Race zdolali D1 a jsou na Slovensku

Právo, Novinky, Josef Koukal, Petr Nový, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Neoficiální závod luxusních rychlých vozů Diamond Race odstartoval v pátek dopoledne z Prahy. Účastníci se po výjezdu z města shromáždili na šestém kilometru dálnice D1, odkud vyrazili hromadně v koloně. Krátce po 16. hodině poslední z nich překročili státní hranici se Slovenskem.

Článek

„Jsou rozděleni do dvou kolon. Jedna je už u Bratislavy a druhá překročila hranice,“ řekl Právu policejní mluvčí Viktor Plézel. Slovenská policie zatím proti účastníkům závodu nezasahovala. Podle mluvčího jejich pohyb dál monitoruje.

Závodníci směřují na okruh Slovakiaring u Bratislavy, kde mají naplánované jízdy. Ve večerních hodinách by se měli vrátit do Bratislavy, kde budou ubytování v některém z luxusních hotelů.

Podle šéfa dopravní policie Leoše Tržila policisté na dálnici nikoho nestavěli, všichni závodníci jeli maximální rychlostí 130 kilometrů v hodině a dodržovali předpisy.

Ze startu vyjeli v 11

Závod s hodinovým zpožděním odstartoval v jedenáct hodin. Startu předcházela tisková konference, pak vozy vyrazily na závodní okruh ve slovenské Dunajské Stredě, která je oficiálně cílem páteční trasy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Start závodu Diamond Race

Už před startem ale měli někteří účastníci problémy. Podle slov šéfa dopravní policie Leoše Tržila pro ČT nepustila policie do závodu šest aut, která neměla v pořádku registrační značku.

Jeden z členů pořadatelského týmu DJ Uwa nesměl se svým VW Brouk odjet kvůli špatné evidenční značce. Policie ho zastavila hned před hotelem Hilton, kde se předtím účastnil zahajovací tiskové konference.

Na trasu závodu vyjelo 35 účastníků. Policie je v pohotovosti, hlídá několik možných tras přesunu závodníků na Slovensko. Muži zákona hlídkují i v bezprostředním okolí hotelu Hilton, kde byl start.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Start závodu Diamond Race

Nad hotelem kroužil vrtulník, který měl ještě podle čtvrtečního vyjádření ředitele dopravní policie Leoše Tržila zůstat jen v záloze a vzlétnout v případě problému.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Start závodu Diamond Race

Foto: Jan Handrejch, Právo

Start závodu Diamond Race

Po možných trasách na Slovensko jsou připraveny policejní hlídky. Každý účastník závodu si může vybrat, jak se do cíle dostane. Policie proto monitoruje provoz na D1 a také na hradecké D11.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Slováci jsou připraveni zasáhnout

Na slovenském závodišti mezi sebou budou vozy závodit o hlavní trofej závodu, kterou je diamant.

Slovenská policie je připravena zasáhnout proti účastníkům Diamond Race, kdyby došlo k porušení zákona.

„Na základě zkušeností z uplynulých let věnujeme akci zvýšenou pozornost. Za přestupky ohrožující účastníky silničního provozu budou řidiči sankcionováni podle zákona. Přijali jsme opatření, abychom zabránili protiprávnímu konání účastníků akce,“ řekl Právu mluvčí Prezidia policejního sboru Slovenské republiky Viktor Plézel.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám