Hlavní obsah

Diamond Race začíná, policisté jsou v pohotovosti

Právo, Josef Koukal
Praha

Na páteční desátou hodinou dopoledne naplánovali pořadatelé start letošního ročníku závodu luxusních aut Diamond Race. Od pražského hotelu Hilton by v tu dobu měly vyrazit tři až čtyři desítky účastníků.

Foto: Právo

Vozy budou startovat od pražského hotelu Hilton.

Článek

Odjezd na slovenský závodní okruh označují pořadatelé za pouhý přesun, v uplynulých dvou letech však šlo vždy o přehlídku zběsilé jízdy a policie je proto ve střehu.

„Trasy máme vytipované, bude na nich prováděn zvýšený dozor s využitím maximálního množství techniky k monitorování a řešení protiprávních jednání,“ uvedl ve čtvrtek ředitel dopravní policie Leoš Tržil. Do akce jdou rychlé passaty i vrtulník.

Jde v zásadě o dva hlavní východní tahy, jeden po dálnicích D1 a D2, druhý před Hradec Králové. Nerovný povrch D1 totiž luxusním automobilovým modelům příliš nesvědčí.

„Co se týká Hradce, do úvahy přichází dál několik variant, ať už přes Olomouc nebo přes Svitavy, Brno a Buchlovské kopce,“ upozornil Tržil s tím, že všechny možné trasy bude policie střežit posílenými hlídkami.

Účastníci závodu by tak neměli přehnat ani řádění na noční party v hotelu Hilton, která startu předchází. Případný zbytkový alkohol totiž podle policie odhalí namátkové kontroly. V okolí Hiltonu jsou posíleny policejní hlídky právě s ohledem na začínající závod.

Foto: Právo

Muž upravuje vůz před startem.

Razantní postup zákon neumožňuje

Podle hlavního pořadatele Diamond Race Milana Markoviče mají i organizátoři zájem na hladkém průběhu akce.

„Každý, kdo chce jet, musí bezpodmínečně podepsat prohlášení, že soutěž nechápe jako závod na silnicích, ale jen jako závod na okruhu, kde se bude závodit o diamant, a že bude dodržovat veškerá pravidla a předpisy platné v tom daném státě,“ řekl Právu Markovič.

Ten zároveň přiznal, že letošní směr závodu do východní Evropy zapříčinil loňský nekompromisní postup německé policie, která účastníky zadržela hned za hranicemi a většině z nich dočasně zabavila jejich vozy.

České policii stejně razantní postup zatím neumožňuje zákon. Senátorská novela, která by už samotné pořádání podobné soutěže zakázala, zatím leží ve Sněmovně.

V Německu jsou akce typu Diamond Race nebo Gumball 3000 ze zákona zakázány. Povolení nepřichází v úvahu ani tehdy, když akce není hlášena jako závod. V USA jdou ještě dál, např. stát Kalifornie policii umožňuje zabavit účastníkům auta a nechat je sešrotovat.

Samotná soutěž na závodním okruhu Slovakia Ring v Dunajské Stredě bude o tři diamanty v hodnotě 240 a 120 tisíc korun. Ze dvou větších kamenů chtějí pořadatelé Diamond Race jeden věnovat na charitu, druhý je pro vítěze a třetí, menší, pro spolujezdce vítězného řidiče.

Zhruba sedm až osm vozidel se pak podle Markoviče přihlásilo k jízdě po prodloužené trase přes Slovinsko.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám