Hlavní obsah

Byla to typická česká facka, popsal svědek útok na Sobotku

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

S mírným úsměvem na rtech přišel ve čtvrtek k brněnskému Městskému soudu Miroslav Dvořák, který je obžalován z útoku na současného úřadujícího předsedu ČSSD Bohuslava Sobotku. Zaútočil na začátku května v rámci předvolební kampaně u kulturního domu Rubín v Brně. Dvořák tam po řečnickém vystoupení přistoupil k Sobotkovi a měl ho udeřit do obličeje.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Policie útočníka zadržela

Článek

„Stalo se to, ale nesouhlasím s obžalobou. V afektu a pod vlivem alkoholu jsem políček panu Sobotkovi udělil a jsem ochoten nést za to plnou odpovědnost,“ krátce před soudem prohlásil Dvořák, který při předchozích výsleších uvedl, že facku Sobotkovi vyťal kvůli jeho postojům k otázce nájemného. „Jednalo se o osobní spor, o nic jiného. Chtěl jsem mu předat jen nějaké listiny, ale nechal jsem se unést pod vlivem určité arogance. Mrzí mě to,“ vypověděl už dříve Dvořák.

Na osudný mítink v Brně přišel společně se svým kolegou z práce už posílen alkoholem. „Dali jsme si asi tři piva a nějakého panáka. Poslouchali jsme, pak mu šel Mirek (Dvořák pozn. red.) předat nějaké papíry a padla ta facka. Definoval bych ji jako typickou českou facku, jako když se vrátíte po tahu a manželka vám ji dá,“ pokusil se o přesnou definici úderu Dvořákův kolega.

Foto: Jan Handrejch, Právo

První místopředseda ČSSD Bohuslav Sobotka

Podle předvolaného soudního znalce ale charakter zranění, které Sobotka utrpěl, tedy pohmoždění tváře a pohmoždění a podvrtnutí krční páteře, svědčí spíše o úderu pěstí větší intenzity. „Kdyby byl úder veden otevřenou dlaní, prsty by zasáhly ucho a došlo by k protržení bubínku,“ nechal se slyšet znalec.

Klíčový svědek celé události, sám napadený Sobotka, se k soudu nedostavil. Podle předsedy senátu Ivo Zummera se mu nepodařilo předat předvolání, neboť je prý na dovolené. „Je třeba pana Sobotku vyslechnout, mám takové informace, že jen pár dní po incidentu vystupoval opět v předvolební kampani, nechal se s límcem i fotografovat,“ dožadoval se politikova slyšení Dvořákův obhájce, kterému dal nakonec soud za pravdu, jednání tak bylo odročeno.

K útoku došlo krátce po Sobotkově řečnickém vystoupení. Dvořák v červeném svetru, který mohl evokovat jeho příslušnost k tehdy aktivní facebookové skupině Červené úterý, měl na Sobotku zaútočit znenadání. Sám politik po ráně přišel o brýle a mítink opustil značně otřesený v přivolané sanitce. Dvořáka zadržela ihned policie a skončil v cele, soud ho následně ale nevzal do vazby. V případě, že soud uzná Dvořáka vinným, hrozí mu až 6 let pobytu za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám