Hlavní obsah

Muž, který na skládce zastřelil zloděje kovů, je vyšetřován na svobodě

Právo, René Chvalina

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdechovice
Aktualizováno

Úterní incident, kdy čtyřicetiletý muž jako člen ostrahy skládky ve Zdechovicích na Pardubicku zastřelil v areálu skládky legálně drženou zbraní jednoho z pětice Romů, byl vyvrcholením dlouhodobých problémů. Podle ředitele skládky Jiřího Pražáka byly v nedávné době nájezdy zlodějů neúnosné. Střelce není podle policejní mluvčí Markéty Janovské ve vazbě, vyšetřován je na svobodě.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Častým nájezdům zlodějů jsme se již nebyli schopni bránit ani pomocí našich zaměstnanců a ani policie. Z tohoto důvodu jsme si najali profesionální bezpečnostní agenturu s vycvičenými hlídači,“ řekl ve čtvrtek Právu Pražák.

Bezpečnostní agentura učinila většině krádežím přítrž, i když i potom se její členové s pokusy o vniknutí do areálu ojediněle setkávali.

Podle dostupných informací se při úterním incidentu osamocený strážce bránil pětici Romů, kteří na skládku nelegálně vnikli a chtěli ukrást vytříděné barevné kovy. Skupinu zlodějů však člen ostrahy přistihl a následně se strhla hádka a krátká roztržka, kdy měl být hlídač i fyzicky napaden. [celá zpráva]

„Člen ostrahy žádal o posily, když viděl hrozící nebezpečí a byl přitom i fyzicky napaden. K incidentu se střelbou však došlo dříve, než stačily posily dorazit,“ upřesnil ředitel skládky.

Bude se zkoumat, zda byla obrana přiměřená

Romové obstoupili hlídače a pracovník bezpečnostní agentury vypálil jedinou ránu. Ta z bezprostřední blízkosti zasáhla jednoho z mužů do břicha. Střela však údajně nebyla mířena na břicho, ale do boku. Postřelený muž, který na místě vykrvácel i přes snahu ho resuscitovat, se však v době výstřelu měl otočit.

Jeden ze vyšetřujících policistů Právu připustil, že se pracovník bezpečnostní agentury mohl skutečně pouze bránit. Předmětem dalšího vyšetřování však bude, zda byla obrana přiměřená.

Obviněnému členovi ostrahy, který je nyní zadržen a obviněn z těžkého ublížení na zdraví s následkem smrti, může hrozit až šestnáct let vězení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám