Hlavní obsah

U těžce zraněného cyklisty bez přilby zasahoval na Šumavě vrtulník

Právo, Ivan Blažek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Železná Ruda

Starší cyklista se málem zabil, když v pondělí odpoledne nezvládl dlouhý táhlý sjezd pod jedním ze šumavských vrcholů. Pro vážně zraněného seniora musel letět vrtulník, který jej přepravil do plzeňské fakultní nemocnice.

Foto: Alex Švamberk, Novinky

Vrtulník záchranářů W3A Sokol

Článek

„Pána jsme našli v prostoru Bílé strže pod Ostrým, po pádu z kola byl v hlubokém bezvědomí,“ sdělil Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

„Muž mohl mít podle základního vyšetření těžce poraněný hrudník a kromě toho také vše nasvědčovalo zlomenině spodiny lebeční,“ dodal Janďura.

Horská služba nechtěla riskovat normální transport do vzdálené nemocnice, muže tedy naložili na speciální vakuovou matraci a ve služebním voze jej převezli na místo, kde mohla přistát helikoptéra.

Podle Janďury si postižený způsobil nejhorší zranění tím, že neměl přilbu. „Prosím proto cyklisty, aby na takovýchto terénech dbali všech zásad opatrné cyklistiky a na šumavské stezky se v žádném případě nevydávali bez přilby,“ apeluje Janďura.

Reklama

Výběr článků

Načítám