Hlavní obsah

Místopředseda Nejvyššího soudu Kučera byl kvůli Čunkovi zbaven funkce soudce

Právo, Novinky, ČTK, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Pražský vrchní soud v úterý kladně rozhodl v kárné žalobě na místopředsedu Nejvyššího soudu (NS) Pavla Kučeru. Podle soudců Kučera zasahoval do vyšetřování údajné korupční kauzy bývalého vicepremiéra a šéfa KDU-ČSL Jiřího Čunka. Byl zbaven funkce soudce. Protože si však podal na místě odvolání, které má odkladný účinek, soudcem zatím zůstává.

Foto: Petr Horník, Právo

Místopředseda Nejvyššího soudu Pavel Kučera

Článek

"Jsem překvapen, zklamán, šokován, přesto nehodlám rezignovat a chci se nadále očistit," řekl Kučera po vyslechnutí verdiktu.

Věc nyní bude řešit Nejvyšší soud, kde je paradoxně Kučera místopředsedou a kárná žalobkyně Iva Brožová předsedkyní.

Žalobu na něj podala právě Brožová, podle jejíhož názoru zásahem do vyšetřování porušil povinnosti soudce a ohrozil důvěru v justici. Kučera nařčení odmítal.

Podle Brožové se o odvolání rozhodne ještě do konce roku. Poté Kučera jako soudce skončí tak jako tak, protože dosáhne věku 70 let. Jde tak jen o to, jestli z funkce odejde s čistým štítem.

"Dnešní rozhodnutí přispělo k obnovení důvěryhodnosti v justici," řekla po verdiktu spokojeně Brožová.

Soud: Kučera ohrozil důvěru v justici

Důvodem kárné žaloby byly tři Kučerovy schůzky s ostravskou krajskou státní zástupkyní Zlatuší Andělovou v únoru a květnu 2007, kterých se účastnil také exministr spravedlnosti Pavel Němec a ve dvou případech nejvyšší státní zástupkyně Renata Vesecká.

Soud konstatoval, že uvěřil svědectví Andělové a dalších ostravských žalobců, že se Kučera snažil zasahovat do kauzy Čunek a zjišťovat o ní informace, čímž podle soudu jako vysoký soudní funkcionář ohrozil důvěryhodnost v českou justici.

Na setkáních se Kučera podle Brožové údajně ptal na informace o policejním vyšetřování Čunka a požadoval po Andělové, aby protáhla přípravné řízení. Na třetí schůzce prý uvedl, že kvůli hrozbě pádu vlády "nezávislost rozhodování musí jít stranou politickým zájmům".

Soud v případu vyslechl Andělovou a její nadřízené, kteří popsali schůzky podobně jako Brožová v žalobě. Naopak Němec a Vesecká tvrdili shodně s Kučerou, že setkání byla pouze přátelská, o Čunkovi se prý hovořilo jen proto, že v té době šlo o celospolečenský problém. Nikdo podle nich neměl zájem na protahování kauzy.

Kučera je místopředsedou soudu už od roku 1993, patří k uznávaným expertům na trestní právo. Letos oslavil 70. narozeniny, ve funkci soudce smí proto bez ohledu na výsledek kárného řízení setrvat jen do konce letošního roku.

Reklama

Výběr článků

Načítám