Hlavní obsah

Muž půjde na 15 let do vězení, pokusil se upálit tři lidi

Právo, Jiří Bednář

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové

K patnácti letům vězení odsoudil v úterý senát Krajského soudu v Hradci Králové 27letého Josefa Seidla. Pokusil se upálením usmrtit svého příbuzného a jeho dva známé. Soud to kvalifikoval jako zločin vraždy, ukončený ve stádiu pokusu.

Foto: Jiří Bednář, Právo

Josef Seidl (vpravo) se radí se svým advokátem Miroslavem Hofmannem.

Článek

Událost se stala v polovině letošního března ve Svitavách. Muži spali v patře rodinného domu a Seidl kolem půlnoci, protože se před tím s trojicí pohádal kvůli ukradené paštice a sýru na špagety, naházel na dřevěné schodiště staré hadry, polil je hořlavinou a zapálil. Na oheň pak přikládal nejen další hadry, ale i části nábytku.

„Navíc zvenčí zapřel vstupní dveře lopatou, čímž znemožnil jejich otevření zevnitř,“ konstatovala v obžalobě státní zástupkyně Lenka Faltusová a upozornila, že podle znalců nešlo o čin, provedený v afektu, ale po přípravě.

Chtěl jsem je jen postrašit, ty schody jsem zapálil demonstrativně.
Josef Seidl

Obžalovaný po zapálení schodů z místa utekl. Muži se zachránili tak, že Seidlův příbuzný se probral, zpozoroval nebezpečí a podařilo mu dům oknem po střeše opustit. Zavolal hasiče, kteří pak z domu vyvedli zbývající dva ohrožené muže.

Seidl u soudu odmítl vypovídat. V přípravném řízení na policii však tvrdil, že nikoho zabít nechtěl.

„Chtěl jsem je jen postrašit, ty schody jsem zapálil demonstrativně," řekl policistům s tím, že se snažil muže před ohněm varovat hvízdáním.

Závěrečné slovo v slzách

Vyjádřil také lítost nad tím, že hořící schodiště neuhasil. Ve svém závěrečném slově s pláčem popisoval svůj život s depresemi a závislostí na drogách. Tvrdil, že jeho matka žila s bezdomovcem a on oba, aby je zachránil před mrazem, vzal na zimu do svého bytu.

„Za to se mi odvděčili různými schválnostmi a vyvoláváním sporů. Řešil jsem to odchodem a přebýváním po různých místech, třeba na nádražích,“ vzlykal před soudem.

Předseda trestního senátu Luboš Sovák uvedl, že soud neuznal argumentaci obhajoby, podle které chtěl Seidl muže varovat. „Nic neoznámil, ani neodstranil lopatu, která blokovala dveře,“ řekl soudce. Seidlovi přitížilo i to, že měl v minulosti problémy se zákonem kvůli krádežím v obchodech.

Rozsudek není v právní moci, Seidl i Faltusová si ponechali lhůtu k vyjádření.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám