Hlavní obsah

Vydraží olympijskou pochodeň z Berlína, aby zaplatil alimenty

Právo, Rudolf Voleman

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Karlovy Vary

Karlovarský okresní soud připravuje naprosto ojedinělou dražbu, nabízet se bude originál pochodně z XI. letní olympiády v Berlíně v roce 1936. Výtěžek půjde na dlužné alimenty.

Foto: Rudolf Voleman, Právo

Fotografie s draženou olympijskou pochodní jsou ve vývěsní skříňce před karlovarským okresním soudem.

Článek

„Nařízení dražby je vyvrcholením exekučního řízení proti povinnému, který jednak nehradil soudem stanovené výživné na nezletilou dceru a také odvody okresní správě sociálního zabezpečení,“ uvedl mluvčí karlovarského soudu Tomáš Mahr.

Soudní vykonavatel narazil na olympijskou pochodeň, vyrobenou z alpaky Kruppovými závody v Essenu pro štafetu s olympijským ohněm, když sepisoval věci z majetku dlužníka, které by bylo možné zpeněžit v dražbě.

„Pochodeň zkoumal znalec z oboru ekonomika se specializací na drahé kovy a kameny. Ten potvrdil její pravost a stanovil její cenu na 15 tisíc korun,“ pokračoval Mahr.

Za komunistů mi za ni nabízeli dvacet tisíc západoněmeckých marek, která byla tehdy za deset korun. To je dvě stě tisíc a teď ji ohodnotili na patnáct tisíc korun.
majitel pochodně

Dědictví po pratetě

Majitel olympijské pochodně, který prý na výživném dluží několik desítek tisíc korun, si nepřál zveřejnit své jméno. „Zdědil jsem olympijskou pochodeň po pratetě, která měla za manžela doktora Martana. To byl lékař tehdejší československé výpravy, který si ji z olympiády přivezl,“ vysvětloval muž, jak přišel k takové cennosti, jakou je pravá olympijská pochodeň. „Nevím, kolik jich bylo celkem vyrobeno, ale myslím, že tak kolem jedné tisícovky. Nesly olympijský oheň z Atén a běžci si pochodně na trase navzájem zapalovali,“ uvedl majitel jedné z nich, podle kterého tehdy běžela štafeta i přes Prahu.

„Soudu jsem dal pochodeň dobrovolně, protože jsem chtěl touto cestou uhradit dlužné alimenty. Nikdy bych ji neprodával, ale nechci holce nic dlužit,“ vysvětloval. „Provozoval jsem pivnici, ale přišel jsem o ni a tím i o živobytí. Soud mi přitom nesmyslně zvedal alimenty, aniž ho zajímalo, jestli na to mám,“ dodal.

Dlužníkovi-majiteli olympijské pochodně se ale nezdá cena, kterou soudní znalec pro jeho cennost po pratetičce stanovil. „Za komunistů mi za ni nabízeli dvacet tisíc západoněmeckých marek, která byla tehdy za deset korun. To je dvě stě tisíc a teď ji ohodnotili na patnáct tisíc korun,“ podivoval se. „Peníze tehdy nebyly k ničemu, protože auto, pračku, ledničku jsem měl a nic víc nebylo potřeba. Proto jsem ji neprodal,“ dodal.

Vyvolávací cena 5000 Kč

„Ještě jsem viděl před časem na internetu, jak někdo prodával stejnou pochodeň. Dva dny před koncem aukce se cena vyšplhala na 8,5 tisíce amerických dolarů. Chtěl ji nějaký americký sběratel,“ uvedl muž.

Podle něj je olympijská pochodeň unikátní kousek. „Je na ní vyryto po obvodu poděkování všem běžcům, kteří olympijský oheň donesli do Berlína. Zespoda je značka továrny Krupp v Essenu. Také je na pochodni vyryta celá trasa s vyznačenými hlavními městy států, přes které se běželo. Dokonce je tam i Praha,“ řekl.

„Olympijské pochodně se nikdy nevyráběly jako suvenýry. Až v Soulu v roce 1988 povolili poprvé vyrobit tisíc kousků replik, které se prodávaly za 800 eur. Jenže tohle, co prodávám já, je originál, a z roku 1936,“ dodal.

Podle soudce Mahra jde bezesporu o nejkurióznější předmět, který kdy byl na zdejším soudu dražen. „Vyvolávací cena je pět tisíc korun, což je třetina ceny odhadní,“ uzavřel Mahr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám