Hlavní obsah

U soudu se žháři znějí odposlechy, veřejnost je v jednací síni ale neslyší

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Přehráváním policejních odposlechů pokračuje v Ostravě po dvouměsíční přestávce od pondělního rána hlavní líčení se čtyřmi neonacisty obžalovanými z loňského žhářského útoku na dům romské rodiny ve Vítkově na Opavsku.

Foto: Aleš Honus, Právo

Soudní líčení probíhá za velmi přísných bezpečnostních opatření.

Článek

Stejně jako koncem června, kdy ostravský krajský soud s pouštěním odposlechů začal, není v soudní síni z nekvalitního záznamu téměř nic rozumět. Sluchátka dostali k dispozici pouze účastníci řízení, nikoliv veřejnost.

Novináři ještě v červnu mohli jeden den odposlechy slyšet díky nahrávacímu zařízení České televize a Českého rozhlasu, které bylo umístěno o patro výše a zvuk se do něj dostával prostřednictvím kabelů, napojených v jednací síni.

Jestli se na to nepřijde, tak to je ta úplně nejluxusnější provedená akce.
jeden z odposlechů

Na základě stížnosti jednoho z obhájců, podle kterého šlo o nestandardní a nezákonný postup, soud ale techniku, jejíž použití předtím schválil, překvapivě odpojil. Nahrávací zařízení bylo přitom jediným způsobem, jak se mohli novináři k odposlechům dostat.

Odposlechy jsou stěžejním důkazem obžaloby. Ukazují například to, že se obžalovaní svým činem mezi svými soukmenovci chlubili a sklidili za to od nich i chválu.

„Jestli se na to nepřijde, tak to je ta úplně nejluxusnější provedená akce,“ řekl obžalovanému Jaromíru Lukešovi jeho kamarád pouhé dva měsíce po žhářském útoku.

Rozsudek není na září plánován

Přehrávání policejních audiozáznamů bude u soudu trvat pravděpodobně až do úterka. „Na středu je předvolán ještě jeden svědek a také je naplánováno čtení listinných důkazů,“ řekla mluvčí soudu Barbara Plchotová.

Zatím není jasné, zda ještě tento týden zazní závěrečné řeči nebo si soud vyžádá nové důkazy. „Vynesení rozsudku není na září ještě naplánováno, soudce si vyžádá nějaký čas na přípravu rozhodnutí,“ dodala Plchotová.

David Vaculík, Jaromír Lukeš, Ivo Müller a Václav Cojocaru jsou obžalovaní z toho, že loni na jaře zaútočili třemi zápalnými láhvemi na dům romské rodiny ve Vítkově. Oheň popálil tehdy dvouletou Natálku, která přežila jen díky velkému štěstí a špičkové práci ostravských lékařů. Z útoku si ponese doživotní následky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám