Hlavní obsah

Vyšetřování údajně největšího případu praní peněz skončilo fiaskem

Právo, Radim Vaculík

S velkou pompou oznamovala protikorupční policie předloni v říjnu, že v pražské směnárně Aktiv Change rozkryla největší případ praní špinavých peněz v historii. Teď však v tichosti celá pětimiliardová kauza skončila naprostým fiaskem.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Článek

Kriminalisté podle informací Práva už před měsícem zastavili téměř po dvou letech stíhání obou šéfů zmíněné směnárny a před několika dny navrhli státnímu zástupci, aby celou věc předal pouze do správního řízení. A ten jim vyhověl.

Mohlo jít jen o přestupek

„Státní zástupce už ve věci rozhodl, ale dokud nebudeme mít potvrzeno, že byla věc doručena příslušným stranám, nemohu to rozhodnutí zveřejnit. Každopádně mohu říci, že v té věci nebyla podána obžaloba,“ potvrdila Právu šéfka státních zástupců z Prahy 1 Pavla Pokorná, že kauza před soudem neskončí.

Podle dvou na sobě nezávislých zdrojů Práva žalobce v souladu s návrhem policie rozhodl, že jednání majitelů Aktiv Change nebylo trestným činem, nýbrž mohlo jít pouze o přestupek.

Případ předal do správního řízení České národní bance (ČNB), protože prý směnárna svými aktivitami zřejmě porušila jen předpisy vydané ČNB.

Do směnárny vtrhli zakuklenci

Vše přitom předloni 6. října vypadalo zcela jinak. Policejní zakuklenci ráno vtrhli do budovy směnárny na pražské Národní třídě, odkud pak kriminalisté několik dnů odnášeli stohy dokumentů i počítače.

Protikorupční policie, tehdy ještě pod vedením nynějšího ekonomického náměstka policejního prezidenta Jiřího Nováka, týž den oznámila, že se jí v rámci dosud nejrozsáhlejšího zátahu podařilo rozkrýt historicky největší případ praní špinavých peněz. Šéfové směnárny prý měli během let 2005 až 2008 zlegalizovat neuvěřitelných 5,3 miliardy korun pocházejících z blíže neupřesněné trestné činnosti.

Dva majitelé firmy si také vyslechli obvinění z legalizace výnosů z trestné činnosti, za což jim hrozilo až desetileté vězení.

Postupem času ale policejní vyšetřování přineslo vystřízlivění. Detektivům se nepodařilo prokázat původ peněz. Letos v březnu pak Právu tehdejší ministr vnitra Martin Pecina potvrdil, že policie i podle jeho mínění v případu chybovala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám