Hlavní obsah

Přelomové rozhodnutí soudu: Policie řidiči připsala 12 bodů neoprávněně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Nejnovější rozsudek Nejvyššího správního soudu (NSS) může být precedentem při odebírání řidičských průkazů. Soud rozhodl ve prospěch řidiče z Liberecka, který svou žalobou bojoval proti tomu, že mu policie připsala 12 trestných bodů a odebrala řidičský průkaz.

Článek

Soud rozhodl, že policie v jednom případě přestupek dostatečně neprokázala. Případem se bude znovu zabývat Krajský soud v Ústí nad Labem.

O jednotlivých přestupcích vedl řidič s příslušnými orgány spory od konce roku 2009. U některých z nich namítal, že si není vědom jejich spáchání. V jednom případě měl překročit povolenou rychlost, přitom však tvrdil, že tento přestupek vůbec nespáchal.

Veškeré soudní instance dosud rozhodovaly v souladu s tvrzením policie. Nejvyšší správní soud však právě tento přestupek ze září 2008 nepovažuje za dostatečně prokázaný. Oznámení o přestupku není v soudním spise podle NSS dostatečně zdokladováno.

Úřady musí být podle soudu schopny své rozhodnutí doložit

"Předložený spisový materiál...neobsahuje žádné důkazy svědčící pro konstatování, že se stěžovatel dopustil 19.6.2008 přestupku, který byl projednán v blokovém řízení a za který mu byla uložena pokuta a proveden odečet bodů," uvádí se v rozsudku.

Úřady musí být podle nového verdiktu Nejvyššího správního soudu schopny ve sporných případech jednoznačně doložit, že se řidič skutečně dopustil všech porušení zákona, kvůli kterým nasbíral 12 trestných bodů. Pouhé oznámení úřadu na základě policejního dokumentu je nedostatečné a řidiči musí být poskytnuta možnost adekvátní obrany.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám