Hlavní obsah

V Šumperku dopadli tři mladíky podezřelé z brutálního ubití bezdomovce

Právo, Miloslav Hradil
Šumperk
Aktualizováno

Kriminalistům se podařilo dopadnout skupinu mladých útočníků, kteří měli ve čtvrtek v noci brutálně napadnout devětatřicetiletého bezdomovce v Šumperku. Utrpěl vážná zranění, kterým ještě téhož dne podlehl. Podezřelými z vraždy jsou tři muži z Šumperska, dvěma je osmnáct a třetímu pětadvacet let.

Foto: Miloslav Hradil, Právo

Policejní mluvčí Jitka Dolejšová a kriminalista Libor Šamšula na páteční tiskové konferenci v Olomouci.

Článek

K činu došlo v Sadech 1. máje krátce po půlnoci. Útočníci tu podle kriminalistů napadli bez zjevného důvodu jednoho ze dvou bezdomovců, kteří seděli na lavičce.

„Vše podle dosavadního průběhu vyšetřování nasvědčuje tomu, že útok vedli od samého počátku s úmyslem jej usmrtit. Napadli jej likvidačním způsobem,“ řekl v pátek novinářům vedoucí odboru obecné kriminality Krajského ředitelství policie Olomouckého kraje Libor Šamšula.

Odmítl přitom vzhledem k vyšetřování specifikovat, zda mladíci použili při útoku nějaké nástroje. „Ve fyzickém napadení se měli násilníci střídat. V brutálním útoku pokračovali do doby, kdy se napadený muž přestal bránit,“ dodala krajská policejní mluvčí v Olomouci Jitka Dolejšová.

Bezdomovec podle ní utrpěl závažná poranění na horní polovině těla, kterým o několik hodin později podlehl v šumperské nemocnici.

Pomohl jeden z obyvatel Šumperka

„Pachatelé byli vypátráni ve spolupráci s našimi šumperskými kolegy za aktivní pomoci jednoho z šumperských občanů. Chtěl bych mu za to poděkovat,“ poznamenal kriminalista.

Jeden z útočníků byl podle něj zadržen bezprostředně po činu, další pak v průběhu čtvrtka. Dva z nich byli již soudně trestáni. „Rodinné zázemí všech není ideální,“ konstatoval Šamšula. Mladíci podle něj svůj podíl na napadení bezdomovce nepopírají.

Všichni byli již ve čtvrtek večer obviněni ze zločinu vraždy a hrozí jim až osmnáct let vězení. „Byli umístěni do policejní cely a bude podán návrh na jejich vzetí do vazby,“ dodal kriminalista. Vyšetřování případu dosud pokračuje.

K brutální vraždě bezdomovce došlo v Šumperku letos již podruhé. První případ se stal 6. února časně ráno před nákupním centrem Kaufland na Vítězné ulici. Šestašedesátiletý bezdomovec byl tehdy nalezen ještě živý, ale s těžkým poraněním hlavy, kterému podlehl krátce po převozu do nemocnice.

Na počátku června se kriminalistům podařilo dopadnout a usvědčit osmnáctiletého muže z Šumperka, který má mít na svědomí jeho vraždu. „Mladíka se podařilo usvědčit na základě vyhodnocení kriminalistických stop,“ uvedla Dolejšová. I tomuto mladému muži hrozí až osmnáct let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám