Hlavní obsah

Policisté sklidili konopí určené údajně k léčbě

Právo, Jiří Růžička
Prostějov

Přes dvě stovky vzrostlých rostlin konopí sklidili a dalších 120 usušených zabavili ve čtvrtek policisté na pozemku a v domě Dušana Dvořáka v Ospělově na Prostějovsku. Dvořák přitom již nyní čelí obžalobě za nedovolenou výrobu a držení omamných psychotropních látek a jedů. Loni v létě mu policie na zahradě a v chalupě zabavila 1000 zelených i sušených rostlin o hmotnosti asi 300 kilogramů.

Foto: Jiří Růžička, Právo

Policisté sklízejí konopí na zahradě u domu v Ospělově na Prostějovsku. Mělo být údajně určené na výrobu léčivých mastí a tinktur.

Článek

Dvořák působí jako psychoterapeut. V již probíhajícím soudním procesu čelí obžalobě spolu s manželkou. Hájí se tím, že konopí pěstovali pro léčebné využití a nikdy je neposkytli k možnému zneužití jako marihuany. Dvořák vešel ve známost mimo jiné i jako lídr kandidátky české Pirátské strany v letošních volbách do parlamentu v Olomouckém kraji.

„Zadokumentujte si to, nafoťte, natočte, ale neničte to. Rostliny ještě nejsou zralé a jsou určeny konkrétním pacientům na léčení,“ apelovala na státního zástupce a policisty během domovní prohlídky Dvořákova manželka Radomíra.

„Rostliny nepatří nám. Má je pronajaté občanské sdružení Konopí je lék, které bylo řádně zaregistrováno ministerstvem vnitra. Sdružení má smlouvy s pacienty na každou rostlinu,“ argumentovala Dvořáková.

Policie byla neoblomná

„Na základě příkazu Okresního soudu v Prostějově je prováděna prohlídka domu a jiných prostor pro podezření ze zločinu nedovolené výroby a jiného nakládání s omamnými a psychotropními látkami a jedy a přečinu nedovoleného pěstování rostlin obsahujících omamnou nebo psychotropní látku. Pro uvedenou trestnou činnost byl již majitel objektu stíhán a následně obžalován a v činnosti pokračuje,“ řekla mluvčí prostějovské policie Eva Čeplová.

Osmačtyřicetiletý Dvořák tvrdí, že v zákoně o psychotropních látkách jsou nedostatky, když v ČR není instance, která by vydávala povolení k pěstování konopí pro léčebné účely. Sám je přitom spoluzakladatelem občanského sdružení Konopí je lék, které ministerstvo vnitra zaregistrovalo s posláním šířit poznání o účincích a využití konopí, zejména léčby a samoléčby konopím.

„My tak povolení bádat o léčbě konopím jako jediní v ČR máme, tak jsme potřebovali konopí,“ uvedl Dvořák před soudem. Z různých druhů a částí rostlin konopí vyrábí léčivé přípravky, masti, tinktury a další produkty.

V Praze provozuje Dvořák Konopnou apatyku. Klientům, kteří ho podle jeho slov sami vyhledávají, poskytuje přípravky výměnou za některé komponenty potřebné k výrobě preparátů.

Odvolává se na své působení v protidrogové prevenci, spolupráci s českými i zahraničními lékaři, olomouckou univerzitou a dalšími institucemi i na pochvalná vyjádření klientů, jimž údajně pomohl. Na návrh Vládního výboru pro zdravotně postižené občany získal také ocenění od premiéra minulé vlády Jana Fischera.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám