Hlavní obsah

Kvůli pár stokorunám splátky zabil ženu, dostal 14,5 roku

Právo, Petr Kozelka
Brno
Aktualizováno

Pro pracovnici finanční společnosti to měla být běžná návštěva u klienta při výběru dohodnutých splátek. Jenže z této návštěvy v malé obci na Břeclavsku se už 58letá žena nevrátila.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Tomáše Filadelfiho přivedla do soudní síně eskorta.

Článek

Dlužník, šestadvacetiletý Slovák Tomáš Filadelfi, ji totiž ve svém domě bez jakéhokoli varování napadl a ubodal. Mrtvé tělo pak ukryl ve sklepě pod hromadou suti. Krajský soud v Brně ho za to v úterý poslal na 14,5 roku do vězení.

K tragédii došlo loni v říjnu. Mladý muž a jeho partnerka si od finanční společnosti půjčili 12 tisíc korun. Osudného dne si měla pracovnice společnosti přijít pro pravidelnou týdenní splátku ve výši necelých čtyř stovek korun. Po otevření dveří se na ni však Filadelfi vrhl s nožem v ruce a zasadil jí tři hluboké bodné rány do hrudníku, přičemž zasáhl srdce i plíce.

Ani to mu nestačilo, pobodané ženě ještě zasadil několik úderů do obličeje a bodl ji i do zad. Bezvládné tělo po svém řádění ukryl ve sklepě domu a zaházel sutí, umyl chodbu od krve a tvářil se, jako by se nic nestalo. Svědci u soudu potvrdili, že ten den na obžalovaném nic zvláštního nepozorovali.

Žádný afekt ani ztráta paměti

„Jediné, co se mi vybavuje, je ta žena, jak stojí mezi dveřmi. Pak už jsem viděl jen její tělo na podlaze. Nebyl na něj hezký pohled, bylo celé od krve. Nevím, co se stalo, nebyl jsem schopen přemýšlet,“ tvrdil u soudu Filadelfi. Znalci ale vyloučili, že by trpěl ztrátou paměti, kravou událost prý pouze vytěsnil z paměti jako nepříjemnou.

Podle soudkyně Jaroslavy Bartošové žádný z provedených důkazů ani náznakem nesvědčil proto, že by snad žena měla Filadelfiho nějakým způsobem vyprovokovat.

„Obžalovaný se sám dostal do tíživé finanční situace, ale řešil to tak, že zabil člověka, který mu zprostředkoval finanční pomoc. Nešlo o jedinou ránu v afektu, kdy by se snad dalo hovořit o tom, že selhala jeho psychika. Zaútočil velmi promyšleně, svědčí o tom skutečnost, že použil více nástrojů a zejména jeho následné jednání, kdy se snažil tělo skrýt a navenek se choval zcela chladnokrevně,“ prohlásila soudkyně Bartošová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám