Hlavní obsah

Žalobce poslal exposlance Wolfa k soudu

Právo, Radim Vaculík
Ostrava

Státní zástupce poslal k soudu případ bývalého ostravského poslance za ČSSD Petra Wolfa a jeho manželky Hany, kteří údajně zneužili miliónové státní dotace v rámci své firmy UT 2002.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Exposlanec Petr Wolf s advokátkou Klárou Veselo Samkovou

Článek

„Obžaloba byla podána v pátek ke Krajskému soudu v Ostravě, a to pro zločin dotačního podvodu. Týká se to obou obviněných. Maximální rozpětí trestní sazby je v této věci pět až deset let,“ řekla v pondělí Právu šéfka ostravských krajských žalobců Zlatuše Andělová.

Spis má více než devět tisíc stran a týká se údajného zneužití dotací, které měla Wolfova firma v minulosti obdržet od ministerstva životního prostředí. Společnost získala peníze na zkoumání vztahu životního prostředí a ekonomického rozvoje, výsledná studie ale podle policie nemá ani zdaleka takovou hodnotu, jak byly náklady vyčísleny.

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu měla Wolfova firma údajně z dotace čerpat neoprávněně více než milión korun, kontrola ministerstva pak uvedla, že šlo téměř o dva milióny.

Wolf jakékoliv porušení zákona odmítá a opakovaně uvedl, že jde o politicky motivovaný případ. Policisté Wolfa obvinili loni na podzim poté, co ho Sněmovna zbavila imunity, a umožnila tak jeho trestní stíhání. V jarních sněmovních volbách už nekandidoval.

„Věřím, že hravě dokážeme mou nevinu,“ poznamenal už dříve v Právu bývalý poslanec, který se do Sněmovny dostal za sociální demokracii, končil v ní ale jako nezařazený.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám