Hlavní obsah

Bývalý boss vsetínského hokeje Zubík si odsedí jen 8,5 roku

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

O půl roku snížil v pondělí Vrchní soud (VS) v Olomouci původně devítiletý souhrnný trest bývalému šéfovi vsetínského hokeje a někdejšímu spolumajiteli Chemapolu Romanu Zubíkovi (44) za tři podvody, jeden úvěrový podvod a porušování povinností při správě cizího majetku se škodou téměř 575 miliónů korun.

Článek

Zubík, který si verdikt nevyslechl, neboť jednání u VS se na jeho žádost konala bez jeho přítomnosti, zároveň nesmí deset let podnikat v obchodování s palivy a mazivy a stejnou dobu nesmí být ve statutárních orgánech obchodních firem a společností.

VS se touto Zubíkovou kauzou, respektive její částí zabýval už podruhé. Loni v červnu z větší části potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z předloňského 8. dubna. Další tři podvody se škodou zhruba 420 miliónů, které obžaloba klade Zubíkovi za vinu, tehdy VS vrátil KS k doplnění dokazování.

Nejvyšší soud ČR však letos 31. března, z podnětu dovolání Zubíka, červnové rozhodnutí VS v jednom bodě, týkající se krádeže, zrušil s tím, že VS se jím má znovu zabývat. „To jsme učinili a krádež jsme překvalifikovali na přečin porušování povinností při správě cizího majetku. V tomto případě je ale pro obžalovaného příznivější nový trestní zákon a proto nižší trest,“ vysvětlil mluvčí VS Petr Angyalossy.

Vsetínský podnikatel se podle rozsudku trestné činnosti dopustil v letech 1997 až 2000 ve Vsetíně, Frýdku-Místku a v Praze při fiktivním prodeji pohonných hmot, pohledávek a při sjednávání úvěrů a dalších transakcí s bankovními ústavy. Škodu způsobil mj. Komerční bance, pardubické společnosti Paramo a zkrachovalé Moravia bance.

Zubík si už odpykával trest na 5,5 roku za to, že ve druhé polovině devadesátých let minulého století nezákonně financoval vsetínský hokej, a způsobil tak škodu 150 miliónů korun. Tento trest ale KS loni zrušil a uložil mu trest souhrnný.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám