Hlavní obsah

Zloději zneuctili hrob obětí transportu smrti z Osvětimi

Právo, Pavel Orholz
Český Krumlov

O tom, že zloději nemají hranice se přesvědčili v Omlenici, malé vesničce na Českokrumlovsku. Někdo během měsíce odmontoval dvě bronzové desky z památníku u hrobu 63 obětí transportu smrti z Osvětimi do Mauthausenu.

Článek

„Je to neuvěřitelný hyenismus a neúcta k památce těch, kteří zemřeli těžkou smrtí už na konci druhé světové války,“ řekl Právu starosta Omlenice Karel Holub (nez).

První deska má rozměry 69 na 63 centimetrů a zloděj ji odmontoval z hrobu už před třemi týdny. Druhou o rozměrech 64 na 44 centimetrů pak musel někdo odcizit před minulým víkendem. Navíc ještě rozbil keramickou mísu.

„Na první desce byl vězeň v řetězech u kolejí a na druhé nápis lidé bděte! Památce obětem transportu smrti. Zatím nemáme přesně vyčíslenou jejich hodnotu. Pokud policisté zloděje nedopadnou, bude muset obec vyrobit desky se stejnými motivy, ale z jiného materiálu, což jistě vyjde na několik tisíc korun,“ konstatoval Holub. Podle něho se mohlo jednat i o takzvané sběrače kovu. „Nevím, ale v jaké sběrně by s tím zloděj uspěl. Tuhle krádež prostě vůbec nechápu. Desky byly na památníku od roku 1961,“ konstatoval starosta.

Mluvčí českokrumlovské policie Michaela Pavlíčková Právu sdělila, že případ šetří jako krádež policisté z Kaplice. „Ověřujeme i možnost, že se někdo pokusí desky prodat do sběrných surovin,“ připustila Pavlíčková. Pokud by se zloděj chtěl obohatit právě prodejem těchto desek do sběru, mohl by při předpokladu, že jedna deska vážila deset kilo vydělat maximálně dva tisíce korun. Sběrny totiž ve svém ceníku mají u výkupu 80 až 100 korun za kilogram bronzu.

Mnoho převážených zemřelo zimou

V náspu před památníkem je pohřbeno celkem 63 obětí belgické, holandské, polské a francouzské národnosti transportu smrti z Osvětimi do rakouského Mauthausenu.

Transport projížděl do tábora v rakouském Mauthausenu 25. ledna. Nebyl však přijat a následující den se vracel zpět. Mnoho převážených během cesty zahynulo zimou, hladem a následkem brutality příslušníků SS pod vedením SS - Hauptsturmführera Otto Wolle od SS - Standardy Auschwitz - Oranienburg.

Někteří z vězňů byli zastřeleni při pokusu o útěk a podle dobových dokumentů byli i někteří zavražděni.

„Podle neúplných informací zahynulo jen v úseku mezi Kaplicí a Horním Dvořištěm 117 vězňů. Okamžitě po skončení války byly sebrány všechny zprávy o hrobech obětí a během roků 1945 až 1946 byli umučení vězňové exhumováni, identifikovaní podle vězeňských čísel a pohřbeni do tří společných hrobů z nichž jeden se nachází právě na území Omlenice,“ vysvětlil pomocí historických materiálů starosta Holub.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám