Hlavní obsah

Renč lhal, podle policie seděl za volantem on

Právo, jt
Praha

Policie je přesvědčená, že za volantem modrého subaru, které 17. srpna narazilo v Praze 9 do jiného auta, byl režisér Filip Renč. Ten po nehodě tvrdil, že auto neřídil, policisté mají ale důkazy o opaku. Právu to řekla pražská policejní mluvčí Ivana Ježková. Renč od nehody ujel, policisté ho objevili o půlhodiny později v nedalekém servisu. Tam vypověděl, že auto řídil někdo jiný a odmítl dechovou zkoušku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Filip Renč

Článek

Policie se opírá o svědecké výpovědi. Že řídil skutečně Renč, je podle Ježkové jednoznačně prokázané. Protože Renč, který pro ministerstvo dopravy režíroval spoty Nemyslíš-Zaplatíš, odmítl dechovou zkoušku, nemůže policie celou věc posuzovat jako trestný čin řízení v opilosti, ale pouze jako přestupek.

Až dvouletý zákaz řízení

V případě odmítnutí testu se totiž na člověka podle zákona automaticky pohlíží, jako by měl v krvi do jedné promile alkoholu, což je jen přestupek. Případ už policisté předali pražskému magistrátu.

„Hrozí mu až dvouletý zákaz řízení a až 50 tisíc korun blokové pokuty,“ uvedla k tomu Ježková. Renč ale může kvůli nehodě přijít i o daleko více peněz, ministerstvo dopravy je totiž připravené kvůli ní s režisérem ukončit spolupráci na kampani.

„V tuto chvíli ctíme presumpci neviny, ale pokud se skutečně prokáže jeho vina, budeme pro případné další klipy žádat od agentury jiného režiséra. Nechceme, aby byla kampaň spojovaná s někým, kdo předpisy sám nectí, ujíždí od nehody a odmítá dechovou zkoušku na alkohol,“ konstatoval mluvčí resortu dopravy Karel Hanzelka. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám