Hlavní obsah

Soud odepřel právo na otcovství muži, kterému namluvili, že dítě zemřelo

Právo, Zdeněk Seiner
Aktualizováno

Krajský soud v Pardubicích ve čtvrtek v odvolacím řízení rozhodl, že Ondřej Réda se nemůže domáhat otcovských práv k dceři, která se narodila jeho 14leté přítelkyni v Moravské Třebové.

Foto: Zdeněk Seiner, Právo

Dívku chtěl do péče její otec Ondřej Réda.

Článek

Matka a babička Rédovi po porodu koncem roku 2008 namluvily, že dítě při porodu zemřelo. Ve skutečnosti holčičku Viktorii tajně předaly k domluvené adopci.

Spletitý případ loni řešil okresní soud ve Svitavách, který odmítl přiznat Rédovi otcovství a dva milióny korun odškodného. Matku holčičky zprostil viny, ale babičku, organizátorku celého podvodu odsoudil k šesti měsícům vězení podmíněně. Krajský soud v Pardubicích dnes tento rozsudek zrušil a osvobodil i ji v plném rozsahu žaloby. Matku holčičky svitavský soud netrestal pro její nízký věk.

Jednaly nelidsky, ale zákon neporušily

„Jednání původně obžalovaných žen asi nebylo etické, ve vztahu k poškozenému je můžeme posuzovat i jako nelidské, ale dospěli jsme k závěru, že nedošlo k porušení trestního zákona,“ řekl Právu po vynesení rozsudku předseda senátu Milan Špryňar.

Podle předsedy soudního senátu měl Réda (tehdy ještě nezletilý) možnost společně s matkou podniknout právní kroky, které jej nezbavovaly otcovských práv. Dnes se jich už nemůže dožadovat. „Nebyl zapsán jako otec v rodném listě dítěte, po adopci dítě otce právně získalo,“ upozornil Špryňar. Podle něj ochrana práv dítěte bylo tím nejdůležitějším momentem rozhodnutí senátu. „To má přednostní právo před právem otce,“ zdůraznil soudce Šprynar.

Okresní soud v Blansku Rédu za pohlavní zneužívání nezletilé potrestal vloni šesti měsíci podmínečně na jeden rok. Dnešního soudního řízení v Pardubicích se neúčastnil. Matka holčičky u soudu byla, zahalená do černého šálu tak, že jí vůbec nebylo vidět do obličeje.

Jak advokát Rédy, tak státní zástupce se odmítli na chodbě pardubického krajského soudu jednoznačně vyjádřit k tomu, zda podají dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám