Hlavní obsah

Čecha obviněného ze zneužívání dětí na táborech dopadli v Moldavsku

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po půldruhém roce od útěku z Česka dopadli policisté v Moldavsku v polovině srpna někdejšího vedoucího dětských táborů Martina Šoupala (27) z Trutnova. Ten je v rodné zemi obviněný z pohlavního zneužívání několika chlapců z let 2005 až 2007.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Hledaný muž byl zadržen moldavskou policií 14. srpna na rumunsko-moldavských hranicích, a to na základě mezinárodního zatykače vydaného před rokem Obvodním soudem pro Prahu 4,“ upřesnila ve středu mluvčí kriminální policie Pavla Kopecká.

Samotné zadržení přitom bylo podle ní velmi neobvyklé. „Právě cestoval se svou přítelkyní na dvoukole. Udělali si dovolenou z Ukrajiny, kde zřejmě delší dobu pobýval, přes Rumunsko až do Moldavska a při cestě zpátky ho chytili,“ uvedla Kopecká.

Údajného pedofila Šoupala obvinila pražská policie loni v lednu ze tří skutků pohlavního zneužívání jednoho chlapce, o měsíc později stíhání rozšířila o další dva pokusy o zneužití jiných dvou hochů. To už ale Šoupal mezitím stihl utéct za hranice. Podle zjištění policistů cestoval takřka po celém světě, kromě Ukrajiny pobýval například v Kanadě či Brazílii.

Zneužit v chatce i v autě

Důvod jeho zmizení z ČR byl jasný – hrozící až desetileté vězení za pohlavní zneužívání dětí. Prvního se měl podle obvinění dopustit v průběhu letních prázdnin v roce 2005 jako vedoucí dětského tábora poblíž obce Kácovec na Benešovsku.

V noci prý vešel do chatky, v níž spal jedenáctiletý chlapec, rozepnul jeho spacák, stáhl dítěti trenýrky a podle policistů třel chlapci jeho úd. Poškozený se prý sice vzbudil, ale z obavy reakce vedoucího to nedal najevo.

Týž hoch se pak stal údajně obětí pohlavního zneužívání Šoupala ještě několikrát v průběhu desetidenního pobytu jejich oddílu na Ukrajině v létě 2007. Tehdy třináctiletý chlapec znovu nic neudělal, bál se prý svého vedoucího, který měl navíc hochův pas.

Poslední zneužití vůči stejnému chlapci se podle obvinění odehrálo rovněž v létě 2007, a to dokonce v autě v garážích nákupního centra v pražském Chodově. Hoch usnul na zadním sedadle vozu, čehož údajně Šoupal využil a znovu prý třel pohlavní úd dítěte. Zároveň obnaženého chlapce fotografoval.

Pomohly kopance

Další dva jiní hoši se podle policie Šoupalovým pokusům o zneužití ubránili. Ten první se odehrál na podzim roku 2006 během víkendového pobytu v Milovicích, kde si obviněný údajně lehl ke spícímu čtrnáctiletému klukovi a začal ho osahávat. Chlapce to ale vzbudilo, skopl vedoucího z matrace, a když se prý obviněný znovu snažil hocha osahávat, srazil ho kopancem zase na zem, načež muž od svých pokusů upustil.

Druhý chlapec prý čelil Šoupalovým opakovaným pokusům o sblížení během letního tábora v roce 2007. Jednou u něj zůstal na přespání pod přístřeškem. Poté, co usnul, jej prý vedoucí začal osahávat na pohlaví, ovšem chlapec se vzbudil, otočil se k vedoucímu zády a ten svého jednání naštěstí zanechal.

Teď ho zřejmě čeká několik let za mřížemi. „Nyní je ve vazbě v Moldavsku a ministerstvo spravedlnosti už požádalo o jeho vydání. Počítáme, že v nejbližší době bude eskortován do ČR, protože s vydáním souhlasil,“ podotkla Kopecká. Není se prý čemu divit. České věznice jsou prý proti těm moldavským procházkou růžovým sadem.

Šoupalův případ není v ČR ojedinělý. V září 2007 byl pravomocně odsouzen k dvouletému trestu vězení bývalý pražský policista David Stejskal, který jako vedoucí skautského oddílu pohlavně zneužil devět nezletilých chlapců. Navíc musí absolvovat sexuologickou léčbu.
Dokonce až osmnáct dětí prý zase zneužili při údajných indiánských hrách dva muži z pražského sdružení Malý princ. Jeden z nich dostal 4,5 roku za mřížemi, druhý podmínku za to, že nahé děti fotografoval.

Reklama

Výběr článků

Načítám