Hlavní obsah

Stíhání střeleckého šampióna za výbuch nálože zastaveno

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Je to přesně rok, co obyvatele v Plzni-Roudné vyděsil výbuch nálože, kterou na louce za Malickou ulicí odpálil bývalý mistr světa v praktické střelně Pavel Jasanský a sám se přitom zranil.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Pyrotechnici tehdy v jeho bytě našli další výbušniny a kvůli tomu evakuovali celý dům. Za nelegální přechovávání nebezpečného materiálu policisté 42letého šampióna obvinili z trestného činu nedovoleného ozbrojování. Státní zástupce nyní trestní stíhání podmíněně zastavil. Pokud se Jasanský v roční podmínce osvědčí, žádný trest mu nehrozí.

„Pro podmíněné zastavení trestního stíhání byly splněny zákonné podmínky. Obviněný se k činu, jehož trestní sazba nepřesahuje tři roky, doznal a nahradil škodu,“ vysvětlila šéfka plzeňského státního zastupitelství Antonie Zelená. Upozornila však, že stačí jediný prohřešek a v trestním stíhání bude pokračováno až do podání obžaloby k soudu.

Podle zdroje obeznámeného s vyšetřováním si chtěl Jasanský vyzkoušet mechanismus časovaného odpálení bomby. K iniciaci ale došlo dříve, než čekal. Tržné rány, které mu výbuch způsobil, se nejprve snažil zašít sám za pomoci družky a známého. Ti ale později přivolali lékaře, protože se jim nedařilo zastavit krvácení.

„Byl zasažen střepinami po celém těle. Nejvíce na rukou a nohou,“ řekla už dříve mluvčí záchranné služby Lenka Ptáčková.

Po ošetření v nemocnici skončil střelecký šampión v policejní cele, odkud byl po 24 hodinách propuštěn. „Ve výbušninách se perfektně vyzná. Je to jeho koníček,“ shodli se známí z jeho okolí. Už v minulosti ale jeden jeho přehmat málem odnesli nevinní lidé. V bytě v Rokycanech mu explodovala chemická sloučenina. Došlo k tomu v době, kdy nebyl doma. Výbuch zničil naštěstí jen interiér bytu.

Jasanský se stal v roce 1999 mistrem světa v praktické střelbě na šampionátu ve filipínském Cebu. V té době byl armádním reprezentantem a ministerstvo obrany jej ve svých statistikách stále vede jako armádního světového šampióna. Platnost zbrojního průkazu mu vypršela v roce 2006.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám