Hlavní obsah

Muž, po jehož útoku napadený zemřel, dostal šest let

Právo, ape

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Krajský soud v Ústí nad Labem v úterý uložil šestiletý trest vězení šestadvacetiletému Miroslavu Gabčovi, který letos v dubnu v Mostě napadl 63letého muže. Ten po útoku spadl na chodník, udeřil se do hlavy a po dvou dnech zemřel v nemocnici na krvácení do mozku. Právu to řekla mluvčí soudu Irena Jeřábková.

Článek

Muži se na místě incidentu nejprve pohádali. Gabčo byl údajně slovně napaden, druhý muž mu měl říkat: „Cikáne, co se tu roztahuješ na chodníku.“ Po slovní přestřelce se muži rozešli, Gabčo se ale pak vrátil a muže udeřil pěstí.

Podle obhajoby měl Gabčo strach z nože, který druhý muž měl v ruce. Jenže nůž byl podle Jeřábkové v pouzdře a v druhé ruce měl muž tašku. Podle soudu by musel udělat několik pohybů, kdyby chtěl nožem zaútočit.

Gabčovi výrazně pomohlo, že se k činu doznal a projevil lítost. Soudce ale nemohl uložit trest na spodní hranici sazby, která je pět let, protože byl Gabčo v podmínce za majetkovou trestnou činnost. Podle soudu rozhodně nebylo Gabčovým úmyslem muže zavraždit.

Útočník, který zůstává ve vazbě, by měl putovat jen do věznice s dozorem. Podle Jeřábkové proto, že je možná jeho resocializace a má také těhotnou manželku.

Rozsudek ale není pravomocný, Gabčo se proti němu na místě odvolal, státní zástupce si ponechal lhůtu na odvolání.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám