Hlavní obsah

Soud neuznal zločinné spiknutí Zádamského gangu

Právo, Josef Koukal
Praha

V případě tzv. Zádamského gangu nešlo podle vrchního soudu v Praze o zločinné spolčení. Odvolání státního zástupce proti dřívějšímu rozsudku krajského soudu v Plzni bylo tak zamítnuto. Ze 12 obžalovaných byly odsouzeny pouze čtyři osoby, dva muži k nepodmíněným trestům na rok a druzí dva vyvázli s podmínkou. Bez trestu opustil soudní síň i údajný šéf gangu Milan Zádamský.

Foto: ČTK

Členové takzvaného Zádamského gangu vedeného Milanem Zádamským (druhý zleva) u soudu.

Článek

Rozsudek se ztotožňuje s předchozím závěrem krajského soudu, že pro zločinné spolčení skupiny, jíž je přisuzováno vydírání a zastrašování podnikatelů v západních Čechách v letech 1999 až 2007, chybí důkazy. Policie přitom podle předsedy senátu odvolacího soudu odvedla perfektní práci.

"Orgány činné v přípravném řízení odvedly nadstandardní práci a není divu, že krajský státní zástupce podal obžalobu," uvedl předseda senátu vrchního soudu v Praze. Přesto však nebyly podle něj podány důkazy o zločinném spiknutí. Pouze čtyři obžalovaní byli usvědčeni z nedovoleného ozbrojování podplácení a výtržnictví. Podle státního zástupce krajský soud nedostatečně vyhodnotil důkazy ve vzájemných souvislostech.

"Obžalobě je vytýkáno, že nepředložila důkaz o zločinném spolčení. Čím to měla dokázat? Zakládací listinou?" zlobil se žalobce. Zároveň varoval, že podobný rozsudek může vést do budoucna k tomu, že se poškození nebudou obracet na soudy, ale vezmou spravedlnost do vlastních rukou.

Obvinění byli 32 měsíců ve vazbě

"Řeč státního zástupce, to je tvrzení stále dokola. Nebere v úvahu důkazní věci," uvedl ve své závěrečné řeči obviněný Milan Zádamský. Podle něj případ rozvířila média, přičemž výpovědi řady svědků nebyly věrohodné. "Situace v regionu byla zfanatizována fámami," uvedl Zádamský, který strávil 32 měsíců ve vyšetřovací vazbě.

Kvůli kauze dokonce ústavní soud letos změnil trestní řád tak, aby lidé, které soud první instance zprostil obžaloby, nemohli být dále drženi ve vazbě jen proto, že státní zástupce podal proti jejich propuštění stížnost.

"Ne tak často vede řízení v trestní věci k tomu, aby ústavní soud změnil část zákona," konstatoval předseda vrchního soudu. Také on označil dva a čtvrt roku, které strávili ve vazbě údajní šéfové gangu, za neúměrnou dobu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám