Hlavní obsah

Žalobce žádá vysoké tresty pro policisty podezřelé ze smrti Vietnamce

Právo, pko
Brno

Přísný trest pro trojici policistů chce státní zástupce v případu smrti Vietnamce, ke které došlo loni na začátku ledna v Brněnské Körnerově ulici. Hlídka tam měla údajně při zatýkání Vietnamce zkopat a bít obuškem, kopnout si do bezbranného muže si údajně mohla i jedna z nájemnic domu. Muž pak po několika hodinách zemřel na protržení sleziny. Policisté vinu jednoznačně odmítají.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Zleva Josef Srnský, Jarmil Šimoník a František Jaroš u brněnského soudu.

Článek

Verdikt nad nimi po pondělních závěrečných řečí vynese za týden senát brněnského Krajského soudu v čele v Jaroslavou Bartošovou, veliteli hlídky Josefu Srnskému přitom státní zástupce navrhuje 12 let žaláře.

Podle státního zástupce policisté elitní brněnské jednotky Srnský, Jarmil Šimoník a František Jaroš při zásahu proti údajnému drogovému dealerovi nechali svou profesionalitu přede dveřmi bytu a zásah provedli nepřiměřeně tvrdě. Vietnamec nakonec skončil na policejní cele, kde se mu po několika hodinách přitížilo a nakonec zemřel po převozu do nemocnice. Jenže celý případ stojí hlavně na svědectví jediné ženy, která má podle znalců psychické problémy, během výslechu navíc za údajného hlavního násilníka označila figuranta.

„Nikomu jsme neublížili, zákrok byl proveden profesionálně tak, jak jsme byli vycvičeni,“ prohlásil v závěrečné řeči Srnský. „Nikdy bych nedopustil, aby se něco podobného stalo,“ potvrdil Šimoník. „Znalci nedokázali přesně určit, kdy došlo k poranění sleziny. Není jasné, kde se poškozený celý den pohyboval a s kým přišel do kontaktu. Měl v krvi metadon, možná užíval i drogy,“ dodala Srnského advokátka.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám