Hlavní obsah

V kauze Kajínek čeká inspekce na důkazy, tvrdí John

Právo, Jakub Troníček

Inspekce policie zatím nepožádala ministra vnitra Radka Johna (VV) o zbavení mlčenlivosti bývalého policisty, který by mohl poskytnout nové svědectví v kauze doživotně odsouzeného Jiřího Kajínka. Inspektoři čekají na vyhodnocení dalších důkazů, teprve potom se rozhodnou, zda budou chtít expolicistu vyslýchat.

Foto: Petr Horník, Právo

Ministr vnitra Radek John (VV)

Článek

Právu to v pátek řekl John s tím, že je připraven svědka mlčenlivosti zbavit. „Inspekce v současné době intenzivně šetří a čeká na jeden důkaz, který provádí jiný útvar policie,“ popsal Právu situaci John.

Zároveň dodal, že o zbavení mlčenlivosti může požádat bývalý příslušník speciálního útvaru pořizujícího odposlechy sám. „Stačí, aby mi napsal dopis,“ poznamenal ministr. Někdejší důstojník exkluzivně v Právu uvedl, že to zatím neudělal, protože čeká na pokyny inspekce.

Bývalý policista má údajně důkazy o tom, že v květnu 1993 v plzeňských borských serpentinách nezastřelil podnikatele Štefana Jandu a jeho bodyguarda Juliána Pokoše odsouzený Kajínek, ale že jsou do vraždy zapleteni policisté. V inkriminované době měl totiž odposlouchávat podnikatele Antonína Vlasáka, který byl podezřelý z objednání vraždy, a o Kajínkovi údajně v telefonátech nepadlo na rozdíl od policistů ani slovo.

Podle Johna budou pro aktuální vyšetřování stěžejní zejména výslechy dalších pamětníků. „Ty materiály už totiž byly po pěti letech skartovány,“ uvedl John. Již dříve se nechal slyšet, že doufá, že nové svědectví bývalého policisty povede ke znovuotevření případu.

Nový svědek Právu tento týden řekl, že je v případě zbavení mlčenlivosti ochoten svědčit, ale pod podmínkou zachování anonymity. „Mohu vystupovat třeba jako utajený svědek,“ řekl bývalý policista poté, co ho Právo vypátralo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám