Hlavní obsah

Za hrozbu otravou přesnídávek dostal podnikatel 8,5 roku vězení

Právo, Novinky, Petr Nový, Aleš Fuksa
Zlín

Za výhrůžky otrávením přesnídávek firmy Hamé poslal zlínský soud v úterý 46letého Jiřího Adama z Jihlavy na 8,5 roku do vězení. Po výrobci žádal přes pět miliónů korun. Hrozilo mu až 12 let.

Foto: Aleš Fuksa, Právo

Obžalovaného muže přivedla do soudní síně eskorta přímo z vazby.

Článek

Čtyři rozdrcené prášky hypnogelu s léčivou látkou Zolpidem vmíchal Adam do jablečné kojenecké výživy, aby mohl začít vydírat nadnárodní potravinářský gigant Hamé Kunovice na Uherskohradišťsku.

Přesnídávku se smrtící dávkou sedativa následně poslal v listopadu loňského roku i s výhrůžným dopisem vedení společnosti. Požadoval vyplacení dvou set tisíc eur, v přepočtu asi 5,2 miliónu korun. V případě, že firma odmítne peníze vyplatit, vyhrožoval otrávením dalších přesnídávek a jejich další distribuci do obchodní sítě.

Zolpidem se užívá jako hypnotikum a sedativum při nespavosti. Lék je však výhradně určený dospělým osobám. Kojenci, děti a dospívající jej nesmí požít. V kojenecké výživě se objevily čtyři rozdrcené tablety, dospělému člověku lékaři přitom na recept doporučují požití půl až jednu tabletu.

Podle znalců by indikace oblíbeného pokrmu pro několikaměsíční dítka mohla způsobit smrt kojence.

„Kojenec ve věku čtyř měsíců by byl významně ohrožen na životě, dostal by se do hlubokého bezvědomí a hrozila by zástava dechu,“ uvádí znalci ve svých posudcích.

Prý nechtěl dětem ublížit, potřeboval peníze

K otřesnému trestnému činu se Jiří Adam doznal. Zároveň ale vypověděl, že v žádném případě nechtěl dětem ublížit a kontaminovat další produkty.

„Nechtěl jsem dojít tak daleko. Jen jsem někde potřeboval sehnat peníze, abych mohl zaplatit své dluhy. Jednal jsem v zoufalství,“ uvedl obžalovaný s tím, že rodině dluží půl miliónu korun a bankovním ústavům další trojnásobek.

Bývalý úspěšný podnikatel a prodejce balené vody z Jihlavska, který v posledních měsících před zatčením přebýval se svou partnerkou v Praze u známých, se dostal do finanční tísně v minulých dvou letech, kdy se mu přestalo v podnikání dařit.

Proto se v listopadu 2009 rozhodl balíkem s kontaminovanou přesnídávkou, dopisem a několika e-maily zastrašit vedení Hamé. To mu nakonec těsně před lednovým zatčením na účet ve švýcarské bance vyplatilo dva tisíce eur.

Podle státního zástupce se dopustil zvlášť závažného trestného činu, když jeho jednání směřovalo vůči dětem jakožto „nejcitlivější článek ve společnosti“.

Šok způsobil především způsobem vpravení hypnotik do kojenecké výživy. Z té odňal vršek, přidal rozdrcený prášek a uzavřenou přesnídávku poté nechal ohřát v mikrovlnné troubě. Tím ji zpětně hermeticky uzavřel. Vedení společnosti Hamé se tak určitý čas mylně domnívalo, že ke kontaminaci došlo přímo při výrobě v jejich závodě.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám