Hlavní obsah

Policie: létání miminek je nebezpečné, ale případ zranění jsme nenašli

Právo, Radka Kovářová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská policie zřejmě bude muset odložit případ kurzu létání miminek, ačkoliv znalecké posudky jednoznačně ukázaly, že toto cvičení může vést k pozdějšímu poškození zdraví dětí. Policii se totiž nepodařilo najít žádnou matku, která by byla ochotná svědčit o negativních dopadech této metody.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Právu to v pondělí sdělila mluvčí pražské policie Ivana Ježková. Kurzy pořádá agentura sídlící v Praze 8. Podle České televize, která na spornou metodu před půl rokem upozornila, má cvičení zpevnit svaly, prokrvit tělo, pomoci od bolesti bříška a vytvořit vzájemnou důvěru mezi rodičem a dítětem.

Instruktorka Blanka Kolářová Sudíková metodu, kterou v Česku praktikuje již devět let, vždy bránila. Považuje ji za prospěšnou pro zdraví dítěte.

Jenže řada pediatrů před létáním miminek varuje. Podle nich může dojít k tzv. syndromu třeseného dítěte, který může mít pro děti do osmi měsíců za následek i smrt. Ke stejnému závěru podle Ježkové dospěli i znalci.

„Ze znaleckého posudku z oboru forenzní biomechaniky a soudního lékařství, na kterém participovala celá řada odborníků z oboru pediatrie, jednoznačně vyplývá nevhodnost těchto aktivit, které by mohly vést v budoucnu i k následnému poškození zdraví dětí,“ uvedla Ježková.

„Kdyby to byla pravda, tak by moje šestileté dítě už mělo nějaké příznaky. Naopak je naprosto zdravé a vitální. Lékaři o tom rozhodli bez toho, aniž by prohlédli jediné dítě naživo. Vycházeli jen ze záběrů televize,“ oponovala včera posudku Kolářová Sudíková. Sama prý neměla možnost do něj nahlédnout.

Podle ní kurzem prošly už zhruba dvě tisícovky dětí a pokud by cvičení mělo negativní dopad na jejich zdraví, tak by se to už dávno projevilo. Metoda je podle ní bezpečná, pokud se provádí citlivě. V kurzech i nadále na individuální žádosti rodičů pokračuje.

Negativní ohlasy na internetu

Policie v rámci vyšetřování možného trestného činu vyslechla všechny zúčastněné, včetně maminek, které se svými dětmi kurzy navštěvovaly. Žádná však na cvičení neshledala nic závadného a policistům se tudíž nepodařilo prokázat jediný případ poškození zdraví dítěte v souvislosti s konáním kurzu.

Neuspěli ani s dohledáním matek, které své negativní zkušenosti popisovaly na internetových diskuzích. „Podle IP adres jsme se snažili e-maily tyto maminky zkontaktovat, žádná z nich nebyla ochotná vystoupit z anonymity internetu a policistům svá svědectví poskytnout,“ podotkla Ježková.

Vyšetřovateli tedy podle ní nezbude nic jiného, než případ odložit. Celý spis má nyní ještě posoudit Obvodní státní zastupitelství v Praze 8. Ježková však také upozornila, že případ může být kdykoli znovu otevřen.

„V této souvislosti apelujeme na rodiče i pediatry, kteří již zaznamenali nebo v budoucnu zaznamenají změny v psychomotorickém vývoji dítěte, které absolvovalo kurz létání miminek, aby tyto skutečnosti oznámili na kterékoli služebně Policie ČR,“ dodala mluvčí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám