Hlavní obsah

Zloděj půlmiliardy Procházka prchal z Prahy přes Frankfurt, zjistila policie

Právo, Novinky, Luděk Fiala, Jakub Troníček
Aktualizováno

Policisté mají k dispozici videozáznam z kamerového systému na letišti v německém Frankfurtu nad Mohanem, na kterém je zachycený František Procházka. Po něm policisté pátrají od roku 2007 v souvislosti s krádeží půl miliardy korun v Praze. Novinkám to v pondělí potvrdila policejní mluvčí Eva Kropáčová.

Foto: Novinky

Procházka se měl objevit na německém letišti.

Článek

"Policie disponuje záznamem z kamerového systému před letištěm v německém  Frankfurtu nad Mohanem, kde je zachycen František Procházka. Kamerový záznam je z 19. hodiny 1. 12. 2007, což je den, kdy došlo k odcizení peněz," řekla Novinkám Kropáčová. Zároveň doplnila, že policie si je jista tím, že na kamerovém systému je zachycen právě Procházka.

Procházka je podezřelý, že ukradl z areálu pražské bezpečnostní agentury G4S 564 miliónů korun. Po loupeži zmizel. Ve firmě byl zaměstnán.

"Stále je vydán mezinárodní zatykač, probíhají žádosti o právní pomoc mimo tento kontinent," sdělila bez bližších podrobností Kropáčová. Jak Právo informovalo vloni v květnu, policie se obrátila se žádostí o pomoc na USA.

Kropáčová také konstatovala, že na případu pracuje i nadále speciální vyšetřovací tým, i když už ne tak početný jako na počátku kauzy.

Není jisté, zda je vůbec naživu

Spolu s Procházkou se slehla zem i po zhruba 400 kilogramech peněz v hotovosti rozdělených v bankovkách různých hodnot do několika tašek. Zloděj století, jak se Procházkovi začalo přezdívat, může být v zahraničí a užívat si ukradených peněz, ale také mohl být odstraněn poté, co splnil svůj úkol.

Policie vloni na jaře zatkla Miloše Čermáka, o kterém byla přesvědčena, že Procházkovi s nakládáním lupu pomáhal. Zatčený byl však v září propuštěn na desetimiliónovou kauci z vazby.

Zlegalizovat půlmiliardu korun v hotovosti může být podle odborníků jen velmi obtížně řešitelný úkol. Vyprat peníze by bylo možné např. prostřednictvím faktur za vymyšlené služby nebo pozměňováním cen prodávaného zboží. Peníze by šlo použít také na obchodování s komoditami, jako třeba diamanty, nákup cenných papírů, nebo uměleckých děl.

Kdo je Procházka

František Procházka se narodil v roce 1974 v Novém Boru.

Českolipské gymnázium ukončil v roce 1993 s podprůměrnými výsledky.

Dvakrát se neúspěšně pokusil na lékařské fakultě po vzoru rodičů studovat stomatologii. Nedokončil ani fyzioterapeutický kurz.

Po vojně v Plzni vydělával peníze na zemědělské farmě v Anglii.

Po smrti matky v roce 1998 přestává komunikovat s rodinou a začíná pracovat jako vyhazovač v nočních klubech v Novém Boru a okolí. V roce 2004 odjel do Prahy.

Procházka je přibližně 175 až 180 cm vysoký, střední postavy, má hnědočerné rovné vlasy, které nosí ostříhané nakrátko. V poslední době nosil plnovous – bradku a knír, v současné době může být i oholen. Nosí dioptrické brýle, může však používat i dioptrické čočky.

Problém ale je, že takto vysoké vklady do bank jsou důkladně monitorovány a platby v hotovosti jsou možné jen u nižších částek. Pronést peníze v hotovosti např. přes kontrolu na letišti také není jednoduché.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám