Hlavní obsah

Policista usvědčený z korupce dostal šanci ve firmě manžela šéfky žalobců

Právo, Patrik Biskup

Má vizitku zkorumpovaného policejního důstojníka usvědčeného ze spolupráce s podloudnými prodejci padělků, které měl naopak potírat. Bývalý funkcionář domažlické hospodářské kriminálky Jaroslav Švejnoch po půl roce stráveném ve vězení nastoupil na vedoucí post ve firmě Karpem, kterou jako rodinný podnik založil manžel šéfky domažlického státního zastupitelství Pavel Rak a dodnes ji také vede.

Foto: Novinky

Článek

„Vyhrál výběrové řízení, tak dostal šanci. Nic víc za tím nehledejte,“ prohlásil Rak s tím, že smlouvu Švejnoch dostal na dobu určitou.

„To, co provedl, jsme věděl. Přece ho ale za to neodstřelíme na celý život,“ pokračoval podnikatel. Problém nevidí ani s ohledem na postavení své manželky, jejíž kolegové proti Švejnochovi několik měsíců brojili. „Já mám svoji práci a ona také. Tohle jsem s ní nekonzultoval,“ vysvětlil Rak.

Sama okresní státní zástupkyně Helena Raková připouští, že s ohledem na to, co dělá, jí celá záležitost příjemná není. „Že by se mi to zrovna moc líbilo, to se říci nedá. Že zaměstnali Švejnocha jsem se dozvěděla až později. S firmou ale nemám nic společného, nejsem tam v žádných orgánech, takže s tím stejně nic nezmůžu,“ prohlásila Raková.

Varoval vietnamské obchodníky před razií

Švejnocha poslal Krajský soud v Plzni v prosinci 2008 na rok do vězení, zakázal mu sedm let pracovat u policie a ještě dostal dvacetitisícovou pokutu. To byl trest za to, že za peníze vyzradil chystanou policejní razii proti vietnamským stánkařům.

„Policista se zpronevěřil povolání. Sabotoval snahu svých kolegů, kteří měli úkol odhalovat trestnou činnost na tržnicích,“ řekl tehdy při odůvodnění rozsudku předseda senátu Pravoslav Polák.

Echo vietnamským bossům dal policista v konspiračních rozhovoru, při kterém používal výrazy obdobné se známými „kapříky“z korupční fotbalové aféry. „Zejtra ráno si zahrajeme fotbal. A vem ty dresy,“ hlásil Švejnoch do telefonu, který v té době už odposlouchávala policejní inspekce. Fotbal byl přitom šifrou pro policejní razii a dres zástěrkou pro předání úplatku. Pětatřicetiletého Švejnocha soudci propustili z vězení na podmínku po odpykání poloviny trestu.

Rakovy někdo odposlouchával

Švejnochovy kriminalistické znalosti se mohou rodině Rakových někdy v budoucnu možná i hodit. Před pěti lety totiž měli problém, když ve svém domě našli funkční odposlech. Podomácku vyrobená štěnice fungovala na principu radiových vln. Přišel na ni syn, když ve svém autorádiu zachytil rozhovor rodičů , kteří si povídali za zdí domu.

Kdo odposlech do vily v Nevolicích nainstaloval, policisté nikdy nezjistili. V minulosti šlo také manželovi Rakové o život. Detektivové prověřovali podezření, že si někdo objednal jeho vraždu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám