Hlavní obsah

Nabídl vyplavenému pomoc, pak ho okradl

Právo, Jaroslav Švehla

Nejen s rabováním, ale i s rafinovanějším projevem lidského hyenismu se setkal majitel domu, který o víkendu postihla ničivá povodeň. V úterý v podvečer neznámý pachatel zavítal na vodou zasažené Cvikovsko a majiteli zatopeného domu nabídl svou pomoc. Z pomocníka se ale záhy vyklubal zloděj, který místo odklízení zaplaveného vybavení po chvíli zmizel s věcmi, jež voda nestačila poničit.

Foto: Karolina Zarzycká, Novinky

Domy v malých obcích v okolí České Lípy plavaly v pondělí 9. srpna 2010 ve vodě jako v rybnících.

Článek

„Poškozenému jednašedesátiletému muži, který přijal pomoc neznámého dobrovolníka, se z domu ztratila motorová pila a notebook v celkové hodnotě 44 tisíc korun,“ uvedl Milan Bradáč z českolipské policie s tím, že po pachateli podezřelém z trestného činu krádeže policisté intenzivně pátrají.

Podle Bradáče by měli být obyvatelé zatopených objektů obezřetní a spíše než na nabídky náhodných kolemjdoucích by raději měli spoléhat na sousedy a známé, nebo prověřené dobrovolníky, jejichž pomoc zprostředkovávají obce a dobrovolnické organizace.

Do zasažených obcí již také vyrazili sběrači kovů, kteří chodí dům od domu a ptají se obyvatel, zda se nechtějí zbavit vodou poškozeného vybavení, které odvezou a následně zpeněží ve výkupně kovů.

„Tyto případy jsme zaznamenali v Mimoni a v Lindavě na Českolipsku, kde nás na podezřelý pohyb čtyř osob v úterý večer upozornili místní občané,“ potvrzuje Bradáč. Podle jeho slov sběrači kovů majitele domů v zatopených oblastech obtěžují, ale jejich jednání nemohou strážci zákona zabránit. Policisté tak čtveřici legitimovali a propustili.

„Je ale správné, že nás lidé na podezřelý pohyb osob upozornili. Alespoň přesně víme, kdo se v zasažených oblastech pohybuje,“ dodal policista.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám