Hlavní obsah

Divoké včely pobodaly děti na táboře na Berounsku

Právo, rap

Skupinu asi patnácti dětí na táboře na Berounsku pobodaly divoké včely. V pátek odpoledne k nim vyjížděli záchranáři a jednoho chlapce převezli do nemocnice.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Včely začaly útočit v okamžiku, kdy při hře děti šláply na jejich hnízdo v lese. „Všechny děti byly při vědomí bez vážnějších zdravotních komplikací, většinu z nich záchranáři po ošetření ponechali na místě. Nutné bylo ošetřit osm z nich, většina měla bodnutí na hlavě a v obličeji,“ uvedla mluvčí středočeské záchranky Tereza Janečková.

Osmiletého chlapce, který měl tři bodnutí, záchranáři převezli do hořovické nemocnice. Záchranáři také ošetřovali jednoho dospělého, který měl dokonce sedm bodnutí. U nikoho se naštěstí neprojevila alergická reakce.

Podle lékařů je bodnutí hmyzu nejlepší chladit ledem nebo studenou vodou, tím se zmírní nepříjemné pálení a otok. Nebezpečné je bodnutí u alergiků, ale i u lidí, kteří jsou přecitlivělí na krku nebo v ústech. Stejně jako otéká rána na povrchu, otéká i v ústech a dýchacích cestách a pobodaný člověk se může udusit.

„Proto je třeba v těchto situacích vždy volat rychlou lékařskou službu na čísle 155. Před jejím příjezdem je třeba uvést pacienta do klidu, měli bychom ho nechat sedět, aby se mu lépe dýchalo. Otok lze zmírnit a zpomalit cucáním ledu nebo zmrzliny,“ radila Janečková.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám