Hlavní obsah

Centrum Liberce někdo zamořil merkaptanem

Právo, Barbora Silná
Liberec

Centrum Liberce v pátek ráno někdo zamořil aromatickou látkou merkaptan, která sice není zdraví nebezpečná, ale při větší koncentraci může lidem způsobit podráždění sliznice, nevolnosti a bolesti hlavy. Hasiči proto dopoledne varovali obyvatele, aby nevětrali, a pokud se u nich projeví jakékoli zdravotní potíže, aby přivolali lékaře.

Článek

Právu to sdělila mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Iva Michalíčková s tím, že podobnou látku ve městě někdo rozšířil už ve čtvrtek ráno. „Od včerejšího dne vyhledalo již několik osob lékařské ošetření z důvodu nadýchání této látky,“ konstatovala Michalíčková.

Hasiči tak nyní ve městě společně s policisty a pracovníky plynáren identifikují prostor i látku, která by se ale měla sama ve vzduchu rozptýlit.

„Po 8. hodině se v centru Liberce začal opět šířit stejný zápach. Profesionální hasiči vyjeli do Kladenské ulice, kde se včerejší situace opakovala. Podle vyjádření pracovníků pohotovostní služby RWE pravděpodobně neznámá osoba rozlévá merkaptan po centru Liberce,“ konstatovala Michalíčková.

Ve čtvrtek ráno si nejprve hasiči společně s pracovníky plynáren mysleli, že v městské části Jeřáb v centru města uniká plyn. Provedené měření detekčním přístrojem ale přítomnost plynu, i přes značný zápach, neprokázala.

„Podle zjištění pracovníků plynárenské pohotovostní služby, které potvrdil i mluvčí RWE distribuční služby Jíří Bezděk, došlo v areálu plynárny v ulici Nitranská v centru Liberce k rozlití aromatické látky sloužící k odorizaci plynu. Látka s názvem merkaptan byla již včera neutralizována,“ konstatovala Michalíčková.

Minulý týden pak někdo zamořil prostory historické budovy liberecké radnice látkou podobou pepřovému spreji. „Na chodbách byl cítit štiplavý zápach, jedna z kolegyň, která má kancelář blízko sálu zastupitelů se pozvracela. Jinak jsme cítili pálení v krku a v nose,“ řekl Právu mluvčí libereckého magistrátu Martin Korych.

Pracovníci magistrátu proto ihned přivolali na místo hasiče, kteří látku našli na chodbě před sálem zastupitelů. „Látku vysušili a následně odvětrali,“ podotkl Korych. Úředníci podle něho opustili na chvíli budovu, ačkoli zápach nezasáhl kanceláře, ale spíše chodby a schodiště.

„Jeden z kolegů měl podezření na mladíka, který seděl u sálu zastupitelů v mikině s kapucí a bundě. Prý to tento týden není v Liberci první případ,“ konstatoval mluvčí magistrátu. Kromě hasičů přijeli na místo také policisté.

"Případ vyšetřujeme, ale pachatele jsme zatím nedopadli. Jedná se o přestupek proti občanskému soužití,“ sdělila Právu tisková mluvčí liberecké krajské policie Dagmar Sochorová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám