Hlavní obsah

Sousedka zapálila ložnici, místo televize zapojila sporák

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frenštát pod Radhoštěm

Sousedská výpomoc, při které došlo k záměně kabelu od televize za šňůru ukrytého dvouplotýnkového vařiče, zavinila ve čtvrtek ráno požár rodinného domku ve Frenštátě pod Radhoštěm. Plameny napáchaly škodu za 150 tisíc korun.

Článek

V levé polovině dvojdomku ve frenštátské části Kopaná žije nemocný starší muž, kterému vypomáhá padesátiletá sousedka.

„Ve čtvrtek ráno si muž stěžoval, že mu nejde v obýváku televize. Údajně nefungovala televize v ložnici, která musela být zapnutá v elektrické síti. Žena proto odešla přes chodbu do ložnice a zasunula vidlici do prodlužovací šňůry,“ popsal mluvčí moravskoslezských hasičů Petr Kůdela, jak k ohni došlo.

Když ani pak televize nehrála, zavolala technikovi s tím, že zřejmě došlo k poruše satelitního příjmu. Když ukončila sousedka hovor, upozornil ji nemocný muž, že se něco asi pálí. V tom už se do chodby valil dým z ložnice. „Žena vytáhla souseda, který se pohyboval jen s velkými obtížemi, z domu, vypnula hlavní jistič a zavolala hasiče.

„Požár v ložnici dostali hasiči pod kontrolu během čtvrthodiny, k rozšíření ohně do dalších místností domu nedošlo. Další půlhodinu oheň dohašovali a pomáhali s vynášením nábytku, zničené televize a dalších předmětů z ložnice,“ informoval mluvčí.

Ukrytý vařič

Hasiči se nejprve domnívali, že oheň zavinila televize. Že příčinou je ukrytý dvouplotýnkový vařič, zjistil až vyšetřovatel.

"Při vyklízení zničené ložnice si všiml, že hasiči vynášejí i vařič. Změřil ho termokamerou a ta u jedné z plotýnek ukázala teplotu 115 stupňů Celsia,“ vysvětlil Kůdela s tím, že nešťastná žena o vařiči v ložnici nevěděla a kabel zapojila s dobrým úmyslem.

„Přívodní kabel od vařiče totiž jako náhodou visel přímo nad prodlužovací šňůrou, a to ze skříňky pod televizí, kde byl uskladněn pod vrstvou papírů,“ prozradil mluvčí hasičů a dodal, že při vyšetřování se navíc ukázalo, že jedna z plotýnek nebyla řádně vypnuta už asi pět let.

Reklama

Výběr článků

Načítám