Hlavní obsah

ÚOOZ prověřuje advokáta Kramariče kvůli údajné nabídce úplatku

Právo, Radim Vaculík
Praha
Aktualizováno

Detektivové z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) prověřují známého advokáta Julia Kramariče kvůli podezření, že v soudní kauze tzv. „Vora v zakoně“ nabízel jako obhájce hlavního obžalovaného Andranika Soghojana půlmiliónový úplatek jednomu svědkovi.

Foto: Marta Myšková, ČTK

Julius Kramarič na archivní fotografii

Článek

Samotný svědek to ve středu uvedl ve své výpovědi v budově pražského vrchního soudu, kde je případ údajného šéfa ruskojazyčných mafií v Česku Soghojana projednáván.

Informace o zahájení trestního řízení s Kramaričem potvrdil ve čtvrtek Právu ředitel ÚOOZ Robert Šlachta i státní zástupce Vladimír Mužík, který v procesu s „Vorem v zakoně“ zastupuje obžalobu.

Ta viní Soghojana a dalších pět cizinců z zorganizování vraždy, pokusu o další a přípravy jiných dvou vražd v rámci vyřizování si účtů mezi ruskojazyčnými gangy. Všem hrozí výjimečné tresty a celé soudní jednání probíhá za mimořádných bezpečnostních opatření.

Svědka navrhl sám Kramarič

„Je pravda, že zhruba od června prověřujeme dotyčného pro podezření z pokusu o uplácení svědka částkou 500 tisíc korun. Obdrželi jsme podání od tohoto svědka, že mu dotyčný nabízí finance, aby znevěrohodnil jiného svědka,“ řekl Šlachta.

Totéž podle státního zástupce zopakoval onen svědek ve středu v jednací síni. „Poté, co jím navržený svědek v jednací síni řekl, že od něj dostal nabídku úplatku ve výši půl miliónu korun, tak pan Kramarič z jednací síně na půl hodiny utekl,“ řekl Právu Mužík.

Svědek měl přitom podle něj vypovídat ve prospěch obžalovaných a jeho slyšení navrhoval prý právě Kramarič.

Ten k tomu Právu ve čtvrtek sdělil, že jde podle něj o předem připravenou policejní provokaci, proto ve věci podal na policisty z ÚOOZ trestní oznámení, kterým se již měsíc zabývá Inspekce Policie ČR.

Policisty prověřuje inspekce

Fakt, že inspektoři skutečně prověřují postup policistů z protimafiánského útvaru, Právu potvrdila Hana Malá z tiskového odboru ministerstva vnitra.

„Inspekce policie od 1. července prověřuje podání pana Kramariče, které učinil na státním zastupitelství v Praze 1, a to vůči pracovníkům ÚOOZ. Více se k tomu nebudeme vyjadřovat,“ uvedla Malá.

Prověřování svých policistů inspekcí potvrdil také ředitel ÚOOZ. „Ano, inspekce nás k tomu vytěžovala a prověřuje jeho oznámení, že z naší strany jde o provokaci či o nějaký komplot, ale myslím si, že jsme jí předložili pádné materiály, aby nějak rozhodla,“ uvedl Šlachta.

Kramariče podle jeho vyjádření oslovil před asi třemi měsíci jeden muž, který si odpykává trest v ruzyňské věznici. Sdělil mu prý, že má zásadní informace, které by mohly pomoci jeho klientovi. Kramarič proto dotyčného svědka ještě s kolegyní navštívil, ale o schůzce prý informoval státního zástupce v Praze 1.

Varoval ho před provokací?

„Při jedné z návštěv mi ten odsouzený napsal vlastní rukou na papír, že mě chce policie dostat za každou cenu. Že mu nabídli, aby mi předal telefonní číslo na nějakou slečnu Petru, která je policejním agentem, abych se s ní setkal a že to setkání zadokumentují policisté z ÚOOZ s tím, že se bavíme o mé nabídce pěti set tisíc korun, aby tento svědek vypovídal,“ popsal svůj pohled na celý případ Kramarič.

Vše prý zadokumentoval, ihned odjel ke státnímu zástupci a podal na policisty trestní oznámení. Od té chvíle prý nic v té věci nedělal. Svědka podle něj už vyslechli i lidé z inspekce.

„Jedná se tedy o policejní provokaci, kterou chce mediálně policie použít tak, aby samozřejmě pošpinila moje jméno. Já se ale zachoval naprosto podle zákona,“ poznamenal Kramarič, který odmítl, že by někomu úplatek nabízel.

„Za co bych mu měl nabízet úplatek, aby nějak u soudu vypovídal, když už tak vypovídal na policii,“ divil se advokát, který mimo jiné zastupuje například příbramského fotbalového bosse Jaroslava Starku, viněného z únosu a zmizení otce uprchlého podnikatele Radovana Krejčíře.

Svědek prý hovoří o údajné Kramaričově nabídce úplatku proto, že mu za to měla policie slíbit přeřazení do mírnějšího typu věznice i propuštění na svobodu po uplynutí poloviny trestu.

Standardní obhajoba

„Divil bych se, kdyby to (o policejní provokaci) Kramarič netvrdil. Je to jeho normální standardní způsob obhajoby, na který jsme naprosto zvyklí, proto budeme nadále dělat svou práci,“ reagoval na Kramaričova slova Šlachta.

Za podřízenými podle svých slov stojí, údajná policejní provokace je prý nesmysl, stejně tak domnělé sliby policistů, že když bude svědek vypovídat proti Kramaričovi, dostane se do mírnějšího typu věznice a po uplynutí poloviny trestu půjde z vězení.

vor v zakoně

Tímto titulem se označuje hlava zločineckého gangu, tzv. zloděj ze zákona. Zákonem se v tomto případě myslí speciální norma vytvořená zločinci.

Tento člověk je většinou zkušený „mafián", který řídí podsvětí. Podle „zakona“ nesmí být ženatý, mít děti, nesmí být nikde zaměstnán, žije pouze z peněz získaných zločinem. Pojem pochází z ruštiny, na území bývalého SSSR také těchto vorů v zakoně působí nejvíce.

Kromě vedení organizace má leckdy za úkol urovnávat spory mezi zločineckými gangy, případně pomáhat jejich členům a také vychovávat nástupce.

„To v žádném případě neděláme, ani to není v pravomoci policie. Navíc ten oznamovatel je známý jako člověk, který dává podání v té kauze opakovaně,“ podotkl Šlachta s tím, že zmíněný svědek ještě ve čtvrtek ráno podal trestní oznámení také na ÚOOZ, stejně tak prý znovu i Kramarič.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám