Hlavní obsah

Chlapec ukradl mrtvému z kapsy mobilní telefon

– Karlovy Vary
Právo, Rudolf Voleman

Jako hyena se zachoval ve středu v nočních hodinách teprve 14letý chlapec z Ostrova na Karlovarsku, když ukradl z kapsy mrtvého muže před jednou z restaurací v osadě Mariánská mobilní telefon.

Foto: Dana Kysučanová, Novinky

Článek

Okradený 53letý muž zemřel znenadání na ulici před hostincem v Mariánské, když po několika krocích směrem k domovu náhle upadl na zem. Nejdříve se muže pokoušel resuscitovat kamarád, se kterým se před hostincem krátce předtím rozloučil. Marně.

„Lékařka na místě pouze konstatovala smrt nemocného muže,“ uvedl mluvčí karlovarské krajské policie Pavel Valenta.

Lidská tragédie ale měla neuvěřitelnou dohru, která ukazuje na naprostý cynismus nezletilého mladíka. „Při ohledání těla totiž lékařka zjistila, že muž má u sebe pouzdro na mobilní telefon, které je však prázdné,“ pokračoval mluvčí s tím, že policii se podařilo přímo na místě vypátrat svědky, kteří viděli z místa odcházet chlapce s mobilním telefonem.

Mobil se našel u 14letého chlapce

Policisté pak šli najisto. „U čtrnáctiletého chlapce z Ostrova byl nalezen odcizený mobilní telefon, který muži vzal v době, kdy mu byla poskytována první pomoc,“ popisoval Valenta.

„Chlapec policistům mobilní telefon dobrovolně vydal a ten může být i s ostatními věcmi předán rodině,“ dodal s tím, že se hoch dopustil jednání, které by v případě jeho zletilosti bylo kvalifikováno jako provinění krádeže.

Může dostat i zákaz návštěvy diskoték

Zletilý mladík ovšem není, takže podle zákona o rodině může soud nebo správní orgán uložit nezletilému jen výchovné opatření.

„Může mu být například vysloveno napomenutí nebo stanoven dohled, popřípadě uloženo omezující opatření, jakým je například zákaz návštěvy diskoték,“ popisoval policejní mluvčí, podle kterého mu v závažnějších případech může být nařízena ústavní nebo ochranná výchova.

„To znamená, že je umístěn ve výchovném zařízení, kde muže být až do dosažení osmnácti let,“ uvedl Valenta s tím, že v některých případech může být pobyt prodloužen až do devatenácti let věku.

Reklama

Výběr článků

Načítám