Hlavní obsah

Dvojnásobný vrah Heidinger by se mohl dostat na svobodu za dva roky

Právo, Petr Pokorný

Osmadvacetiletý Jan Heidinger, který letos 11. února zavraždil za přítomnosti svých dvou sester vlastní matku Janu (50) a otčíma Pavla Malhockého (62), se bude léčit v ústavu. Ve středu o tom rozhodl senát Krajského soudu v Českých Budějovicích. Pokud by byl souzen v běžné“ trestním řízení, hrozil by mu až doživotní trest.

Článek

Státní zástupce Petr Dušek, který navrhoval zabezpečovací detenci, si proti usnesení soudu na místě podal stížnost. Věcí by se tak nyní měl zabývat Vrchní soud v Praze.

Ochrannou psychiatrickou léčbu bude pravděpodobně absolvovat v bohnické léčebně, kde je už nyní umístěn s diagnózou paranoidní schizofrenie. Právě kvůli této těžké duševní nemoci konstatovali znalci, že Heidinger byl v době vraždy nepříčetný a státní zástupce musel zastavit jeho trestní stíhání.

„Stížnost jsem podal proto, že se domnívám, že jde o velice nebezpečného člověka a ústavní psychiatrická ochranné léčba není v jeho případě dostatečným opatřením pro ochranu společnosti,“ řekl po vynesení usnesení novinářům státní zástupce.

Soud chtěl dát Heidingerovi šanci

Předseda senátu Aleš Kolář se v odůvodnění rozsudku přiklonil k názoru obhájce Milana Miškovského i znalců z oboru psychiatrie a psychologie, že v ochranném ústavním léčení pod nepřetržitým lékařským dohledem bude mít Heidinger větší šanci na vyléčení než v detenčním ústavu.Ten spravuje vězeňská služba a platí v něm přísnější bezpečnostní zařízení. Lékařská péče zde ale není zdaleka tak intenzivní jako v psychiatrické léčebně.

„Zabezpečovací detence je určena pro jiné pachatele, kteří jsou daleko méně přizpůsobiví a u nichž selhala ochranná léčba,“ uvedl Kolář.

Podle Heidingerovy ošetřující lékařky z psychiatrické léčebny v Bohnicích Dany Bakešové není zabezpečovací detence vhodná. „Podle mě může ochranné ústavní léčení splnit svůj účel. A v takovém případě se mi pak zdá detence zbytečná,“ sdělila v úterý soudu lékařka.

Rodina požaduje vrahovu doživotní izolaci

Syn zavražděného hudebníka Mikuláš Malhocký je v současné době mimo území ČR. Právu ale už před svým odjezdem sdělil, že pro rodinu je jediným akceptovatelným řešením trvalá izolace Jana Heidingera od společnosti.

K vraždě došlo loni 11. února v bytě obětí v českobudějovické Komenského ulici.Z výpovědí přímých svědkyň činu, dcer zavražděného manželského páru, v přípravném řízení vyplynulo, že Heidinger vnikl do bytu přes balkón v přízemí, rozbil troje uzamčené prosklené dveře a následně nelegálně drženou pistolí zastřelil vlastní matku a jejího manžela.

Většina střel směřovala na hlavy obětí. Proti otčímovi po vyprázdnění zásobníku zbraně navíc použil nůž, který mu zabodl do krku. Státní zástupce útok označil za popravu.

Po vraždě uprchl Heidinger do Německa, kde byl o několik dní později zadržen. Policistům pak pouze řekl, že si na nic nepamatuje. Ani na vraždu ani na cestu za hranice. „Já se necítím, že bych to spáchal. To vím od vás,“ vypověděl. Jeho odpovědi na otázky kriminalistů byly velmi zmatené a nelogické.

Heidinger se loni na jaře krátkodobě léčil na psychiatrii. Ale terapii brzy ukončil a jeho zdravotní stav se potom zase zhoršoval. Soud měl v březnu rozhodnout o jeho povinné léčbě. Něž jednání proběhlo, došlo k vraždě.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám