Hlavní obsah

Potrestaný Asiat nabízel u soudu svoje orgány k prodeji

Právo, Miroslav Homola
Brno

„Žádám soud, aby mi pomohl rozprodat moje tělesné orgány!“ Tímto zcela neobvyklým způsobem skončilo v úterý odpoledne u Krajského soudu v Brně odvolací řízení s 22letým Chiem Danh Buiem, který byl městským soudem potrestán dvaceti měsíci vězení a vyhoštěním z ČR na dobu nejméně deset let za násilí proti úřední osobě a výtržnictví.

Foto: Miroslav Homola, Právo

Vyhoštění bude podle potrestaného Asiata znamenat tragédii pro mnoho zadlužených členů jeho rodiny

Článek

Asiat byl v únoru letošního roku přistižen v brněnské nákupní Galerii Vaňkovka při krádeži. Během zásahu policejní hlídky využil okamžiku, kdy policistovi při nastupování do auta uklouzla noha, a dal se na útěk.

Když jej policisté znovu dostihli, zaútočil na jednoho z nich nožem, který měl u sebe. Poté, co zjistil, že se mu nepodaří uprchnout, snažil se nůž jako důkazní předmět zahodit.

Během soudního projednávání se muž, který nemluví česky, snažil prostřednictvím advokáta hájit, že netušil, že se jedná o policejní zásah, a také tím, že byl v době činu pod vlivem drog, a tudíž nerozeznal nebezpečnost svého chování. Obhajoba argumentovala také tím, že nešlo o úmysl a že byl policejní zákrok, proti do té doby bezúhonnému Vietnamci, neadekvátní.

Vliv drog na mužovo chování byl údajně nepatrný

„Dejte mi prosím ještě šanci. Hlavně abych se nemusel vracet zpět do Vietnamu. Příjezd sem stál moji rodinu i mne hodně peněz, zadlužili jsme se. Když se budu muset vrátit, bude to tragédie pro mnoho lidí,“ vysvětloval odsouzený odvolacímu senátu před vynesením konečného verdiktu.

Podle soudců však znalecké posudky potvrdily zcela příčetné jednání a vliv pervitinu na chování muže byl zcela nepatrný.

„Při činu jednal racionálně a s rozmyslem, rovněž si byl vědom toho, že se jedná o policisty. Trestní sazba přitom hovoří o trestu odnětí svobody od šesti měsíců až do šesti let, proto nelze uložený trest považovat za nepřiměřený,“ zdůvodnil zamítnutí odvolání soudce Dan Krátký.

K požadavku, aby soud umožnil prodej orgánů odsouzeného k uhrazení dluhů, vysvětlil předseda senátu Vlastimír Čech, že reagovat na něco podobného soudu nepřísluší.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám