Hlavní obsah

Úřednice vydávala cizincům nezákonně řidičáky, čeká ji soud

Právo, Josef Koukal

Bývalou referentku odboru dopravy Městského úřadu v Jičíně, která neoprávněně vydávala řidičské průkazy cizincům, převážně Němcům, čeká soud. Státní zástupkyně na ni na konci června podala k jičínskému okresnímu soudu obžalobu. Za nedbalostní trestný čin hrozí ženě roční vězení.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

„Obžaloba byla podána pro trestný čin maření úkolu veřejného činitele z nedbalosti,“ potvrdila v úterý Právu jičínská státní zástupkyně Jitka Musilová.

Protikorupční policie vyšetřování uzavřela už na jaře. Podezření, že úřednice, která dříve pracovala u policie a agendu řidičských průkazů dobře znala, brala za protiprávní vydávání řidičských průkazů úplatky, se však prokázat nepodařilo. Podle policistů pouze zanedbala svou povinnost kontrolovat údaje v žádostech o vydání průkazu.

„Od 15. srpna 2008 do 9. října 2009 ve 144 případech neoprávněně udělovala řidičská oprávnění a vydávala řidičské průkazy cizincům převážně německé státní příslušnosti,“ upřesnil mluvčí protikorupční policie Roman Skřepek.

Hlavní chyby se měla dopustit tím, že si nezjistila předepsanou dobu přechodného pobytu žadatelů, která je podle zákona minimálně 185 dnů.

Na problém upozornila německá policie

Část cizinců, kterým průkaz vydala, neměla v Česku hlášený pobyt vůbec, zhruba sedm desítek z nich nesplňovalo předepsanou délku pobytu. Ti měli podle zdroje obeznámeného s případem navíc místo pobytu účelově nahlášeno na pouhých třech adresách v obvodu jičínského úřadu, aby si řidičáky mohli vyřídit právě na zdejším úřadě.

Pro řidičák si do Jičína jezdili s oblibou němečtí řidiči, kterým byl v jejich zemi vysloven zákaz řízení. Na chybný postup úřadu upozornila loni na podzim německá policie, když kontrolovala řidiče, kterému byl v Německu vysloven zákaz řízení a který se prokazoval řidičákem právě z Jičína.

Když aféra přes české ministerstvo dopravy doputovala na jičínskou radnici, vedení úřadu okamžitě dalo výpověď jak referentce, tak i jejímu přímému nadřízenému, vedoucímu oddělení dopravně-správních agend.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám